fbpx

A lengyelek mostantól a litván határt is blokkolják

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 01.

Mától egy héten át a litván határt is elzárják a lengyel traktorok. Szerintük ebből az irányból is ellenőrizetlenül áramlik be az ukrán gabona. A litvánok alaptalannak mondják a vádakat.

lengyel határzár
„Import kontroll nélkül” – áll a táblán (forrás: X)

Múlt pénteken jelentették be a lengyelek, hogy március 1-től egy héten át traktoros határzárral hívják fel a figyelmet a Litvánián keresztül, gyakran trükkösen érkező ukrán gabonára. Litvánia cáfol, és zavartalan határforgalmat ígér.

Nem fordul vissza az ukrán tranzitáru

A litván mezőgazdasági minisztérium cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint a Lengyelországból érkező és Litvánia kikötőjébe igyekvő, ukrán gabonát litván termékké átminősítve visszaszállították volna Lengyelországba – áll a minisztérium hivatalos közleményében. „A Földművelésügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy megalapozatlan az a vád, amely szerint a Litvánián keresztül áthaladó ukrán gabonát litván gabonának álcázva exportálnánk Lengyelországba” – szögezte le a tárca.

A reagálásra azért volt szükség, mert a lengyel gazdálkodók péntekre tiltakozó akciót szerveztek a lengyel–litván határra. A litván minisztérium hangsúlyozza, hogy a legforgalmasabb átkelőt érintő megmozdulás, a Buzisko–Kálvária ellenőrzőponton nem akadályozza az áthaladó forgalmat. „Minden Litvániából érkező jármű a normál forgalmi sávon fog haladni. Minden nehéz tehergépjárművet ellenőrizésre küldenek, ahol megnézik a szállított rakomány okmányait” – közölte a minisztérium.

Inkább orosz lesz az…

A MezőHír itt írt róla, hogy Litvánia leginkább az orosz búza tranzitjában játszik kulcsszerepet. A tavalyi évben 21 millió tonna orosz gabonát továbbított döntően a globális piacra, de az elemzők sem zárták ki, hogy ebből valamennyi „unióssá is minősülhetett” útközben. Emellett az orosz hagyma is itt lép be Lengyelországba, méghozzá sokkal nagyobb volumenben, mint az ukrán. (Lásd: Itt tartunk: az oroszok látják el hagymával a lengyeleket.)

Mindez persze nem zárja ki, hogy az ukrán gabonatranzit is forduljon egyet Litvániában, és ismét Lengyelország felé vegye az irányt, de a mennyiséget tekintve erre ma kisebb az esély, mint az orosz eredetre. A hírek alapján, sajnos, nagy az esélye annak, hogy végképp elmérgesedik a viszony a szomszédos államok között, és Ukrajna is beváltja a fenyegetését: importkorlátozást vezet be egyes lengyel árukra.