fbpx

Megint rossz évet fognak zárni a hazai almatermelők

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 20.

Magyarország mintegy 500 ezer tonna almát takarít be egy átlagos évben – ilyen volt a tavalyi is (520 ezer tonna). Idén ennél jóval kevesebb alma várható. Hasonlóan rossz eredményt utoljára 2011-ben láttunk – írja a FruitVeB.

alma
Megismétlődik a 2011. évi termés? (fotó: Horizont Média)

Szenvednek a fák is

Magyarországon az idei évben mindössze 300-350 ezer tonna almatermés várható. Már tavasszal, a virágzás időszakában gyengének látszott a virágrügy-berakódottság és -kondíció, ennek oka valószínűleg a tavaly nyári és őszi aszály, hiszen fagy idén alig volt, és a méhek is jártak. Az intenzív művelési rendszerű, öntözött, magas technológiai színvonalú ültetvényekben most is általában kielégítő vagy jó a termés, míg az extenzívebb, öntözetlen vagy alacsonyabb technológiai színvonalon művelt ültetvényekben többnyire gyenge.

magyar almatermés
Forrás: KSH

Bizonytalan a betárolható mennyiség

Jelenleg nagy bizonytalanság van abban, hogy a várható termésből mennyi lesz az étkezési és az ipari alma. Az első becslés szerint 170-190 ezer tonna mehet az almalégyártásba, 20-40 ezer tonna az egyéb feldolgozóipari szegmensbe és 100-120 ezer tonna az étkezési piacra. A hőség és az aszály miatt a gyümölcsméretek most még sok ültetvényben elmaradnak az ilyenkor szokásostól, de a nyár végi, őszi időjárás ezen még sokat módosíthat. A szakemberek attól is tartanak, hogy a tavaszi fagyok, a hőség és az aszály miatt az átlagosnál erőteljesebb gyümölcshullás következik be.

Nemcsak kevés lesz az étkezési alma, a tárolását is kevésbé vállalják fel a vállalkozások a magas hűtési költségek miatt. Figyelembe kell venni azt is, hogy a jelentős csapadékhiány miatt valószínűleg kedvezőtlen volt a fák, illetve a gyümölcs kalciumfelvétele, ami pedig rontja a tárolhatóságot. Még ha mindezek miatt nőne is a feldolgozóiparnak átadott alma mennyisége, az akkor is csak a kapacitásai (kb. 450 ezer tonna) maximum felét lenne képes kihasználni a hazai termésből – ez emeli a gyártási költségeket. A folyamatok kedvező alakulása esetén az étkezési alma mennyisége szűken elegendő lehet a hazai piac ellátására, de mindez csak az almaszüret végére lesz pontosabban látható – int a szakmai szervezet.

A konkurencia erős lesz

A piaci folyamatokat jelentős mértékben befolyásolja az európai almatermés alakulása: az EU szintjén összességében jó termés várható (12,2 millió tonna), melyből meghatározó lesz Lengyelország 4,5 millió tonnás termése. Itt pedig arról írtunk, hogy a moldáv, az ukrán, a szerb és a török termés is meg fog jelenni az európai piacon. Mindezek fényében a hazai termelők megint egy rossz szezonzárás elé néznek.