fbpx

Nagyüzemi tulipánhagyma-betakarítás Hollandiában

Írta: MezőHír-2023/02. lapszám cikke - 2023 március 04.

Hollandiában nemcsak a virágzó tulipánmezők látványa nyűgözi le az odalátogató turistákat, hanem a mezőgazdasági eszközöket kedvelő érdeklődők is elcsodálkozhatnak a nagyüzemi tulipánhagyma betakarítása során alkalmazott nagy teljesítményű gépeken. Hollandiában nagy látványosságnak számítanak a színpompás virágzó tulipánmezők. A tulipánok régóta népszerű kerti növények, május közepétől virágoznak élénk színekben, nagy, mutatós virágaik vannak.

A tulipánhagymáról

A tulipánokat ritkán termesztik magról, ehelyett hagymákból nevelik. A tulipánok föld alatti tárolószervei a tulipánhagymák, amelyek szaporodnak. A nagy tulipánföldeken elsősorban nem a virágjáért termelik, hanem a hagymáért. Valójában körülbelül 10 évbe telik, mire a kis hagyma meghozza az első virágszárát. A faiskolában vásárolt hagyma valójában egy éretlen szár, amely a jövő évi éréskor virágzó szárat hoz létre.

A tulipánhagyma betakarítása először a termőmező minden virágtól és zöld növénytől való megtisztításával kezdődik, majd felszedik a hagymákat. A felszedett hagymákról leválasztják a rátapadt termőföldmaradványokat, és nagyüzemi telephelyen tisztításnak vetik alá. Rövid szárítás után a hámozás következik, amelynek során eltávolítják a tulipánhagyma régi szárát, gyökereit és héját, miközben az alsó oldalán kihajtott babahagymákat megtartják. A babahagymák új ültetési anyagok lesznek a hagymanevelés következő szezonjában. Nagyság, valamint minőség szerinti osztályozás után a csomagolás és a tárolás következik.

A tulipánhagymák betakarításának legjobb ideje az, amikor nyugalmi állapotban vannak, ez általában késő őszre esik. A tulipánhagymák szeretik a hűvös hőmérsékleten (2-4 oC) és száraz körülmények között történő tárolást a tavaszi hagymanevelés ültetési időszakáig. A nagy hagymákat kertekben, virágnevelő kertészetben elültetik, hogy tavasszal a virágokat vágott virágként a piacon értékesíteni tudják.

Nagyüzemi tulipánhagyma-betakarítás Hollandiában

A tulipánhagyma betakarítása régen igen munkaigényes folyamat volt, manapság viszont jelentős munkaerő-felhasználást lehet kiváltani a nagyüzemekben alkalmazott, lenyűgözően nagy és hatékony betakarítógépekkel. A hollandiai Flower Bulb Company (Virághagyma Társaság) Vido Fleur nevű vállalkozása először néhány éve alkalmazott nagyüzemi gépi tulipánhagyma-betakarítást. Az alkalmazott tulipánhagyma-betakarítás géprendszere (1. kép): a hagymafelszedő (egy átalakított Amac ZM4 önjáró burgonyabetakarító), az Earth Eater Super II jelzésű házi építésű önjáró tisztító mosógép (a Ropa Euro Tiger alapján készült), a gép vízellátását háromtengelyes tartálykocsival és John Deere 6530 traktorral, a tulipánhagymák szállítását a vállalkozás tisztító telephelyére három Beco Super 2600 típusú tridem pótkocsival John Deere 7530, 6150R és 6170R traktorok végezték.

tulipánhagyma betakarító
1. kép. A Vido Fleur holland vállalkozás tulipánhagyma-betakarító géprendszere (forrás: www.agrifoto.nl)

Hagymafelszedő Amac ZM4 gép

Az önjáró Holland Amac ZM4 burgonyabetakarító gépet csekély átalakítás után eredményesen lehet tulipánhagyma felszedésére használni (2. kép).

tulipánhagyma betakarító
2. kép. Amac ZM4 gép alkalmazása tulipánhagyma felszedésére (forrás: www.agrifoto.nl)

A gép a termőterületen lévő növényi szárakat levágja, és oldalra szórja, majd kiemeli a földből a tulipánhagymákat, amelyeket többszöri forgó-rázó hengeres szerkezeten nagyjából megszabadítja a rátapadt földrögöktől. A gép egy széles szállítószalag segítségével a hagymákat az Earth Eater Super II önjáró tisztító mosógépre juttatja át.

A hagymafelszedőt a gép tetején középen, a vezetőfülke mögött elhelyezett DAF 6 literes, 6 hengeres, turbófeltöltött, 92 kW (123 LE) teljesítményű dízelmotor hajtja. A hátsókerék-kormányzású, négykerékhajtású gép valamennyi erőátvitele hidrosztatikus. A 3000 mm nyomtávú gép teljes hossza 11 000 mm, szélessége 3600 mm, magassága 4000 mm.

Earth Eater Super II önjáró tisztító mosógép

A Vido Fleur vállalkozás házi építésű Earth Eater Super II jelzésű önjáró tisztító mosógépe a Ropa Euro Tiger cukorrépa-betakarító gép alapjaira épült (3. kép).

tulipánhagyma betakarító
kép. Earth Eater Super II jelzésű önjáró tulipánhagyma-tisztító gép (forrás: www.agrifoto.nl)

Az Earth Eater Super II gép megtartotta a ROPA innovatív alvázkoncepcióját, amely jelentősen csökkenti a felépítmény kilengéseit, és elősegíti a borulásmentes, stabil haladást. Az alvázhoz egyedüli 3 tengelyes futóműrendszer csatlakozik, ahol az első és a második tengelyen kormányozható, nagyméretű kerék-gumihevederes futóművet alkalmaznak, a hátsó tengelyen pedig kormányzott gumiabroncsokat.

A tengelyek alvázhoz való hidraulikus csatlakoztatásával és ennek vezérlésével mérsékelhető a tengelyterhelések a talaj egyenetlenségéből adódó változása. A nagy terhelésnek kitett kerék-gumihevederes futóművek melegedésének mérséklésére nagy nyomású vízsugárhűtést alkalmaznak (4. kép).

gumihevederes futómű
4. kép. Kerék-gumihevederes futómű hűtése nagy nyomású vízsugárral (forrás: youtu.be/wZ5MAr7d-5Y)

A futóművek hajtása a gép hátulján elhelyezett 440 kW-os (598 LE) teljesítményű, turbós dízelmotorról fokozatmentes sebességváltón keresztül, mechanikusan történik. A nagy munkateljesítményű és bonyolult gép hajtásrendszere kétszeresen is hibrid rendszerű. A dízelmotor hidraulikus szivattyút, vízszivattyút és villamos generátort is hajt.

Az igen összetett Earth Eater Super II gép tisztító- és mosó-, valamint a tulipánhagymák áramlását mozgató rakodóegységeit hidraulikus munkahengerek és egy tucatnál több nagy teljesítményű villanymotor mozgatja (5. kép).

tisztitó- és mosó rendszer
5. kép. Az Earth Eater Super II gép tisztító- és mosórészének látványa (forrás: youtu.be/wZ5MAr7d-5Y)

A közúti haladáskor az első hagymafelhordó és az oldalra kihordó rakodószerkezetek össze vannak hajtogatva, ezeket a tulipánföldeken egyszerre 4-5 ember helyezi működőképes állapotba.

A nagy belső hellyel rendelkező, kényelmes vezetőfülkét munkavégzéskor a gép legmagasabb pontja fölé emelik, hogy a kezelő személynek rálátása legyen a funkcionális szerkezetre. A gép különböző pontjain elhelyezett videokamerák által szolgáltatott képek segítségével a fülkében elhelyezett képernyőn figyelemmel kísérhető az eldugott helyen lévő géprészek működése és haladás közben a gép környéke is, az akadályok elkerülése és a kiszolgáló járművek helyzetének ismerete érdekében. A vezetőfülkében a kezelő programozható, többfunkciós joystickkal és több nagyméretű érintős képernyővel rendelkező számítógép segítségével irányítja, felügyeli a gépet. Az üzemeltetés során nagyon fontos információk kaphatók a teljesítményadatokról, a gép üzemi állapotáról például az üzemanyagok, a mosóvíz, a megtisztított tárolt tulipánhagyma mennyiségéről stb.

Szállító járművek

A Vido Fleur vállalkozás a nagyüzemi tulipánhagyma-betakarító géprendszerében több traktorvontatású pótkocsit alkalmaz (6. kép).

betakarítógép
6. kép. Tulipánhagyma-betakarító géprendszer szállítójárművei (forrás: youtu.be/wZ5MAr7d-5Y)

Az Earth Eater Super II géphez a mosóvíz folyamatos utántöltésére John Deere 6530 típusú traktorral vontatott, 3 tengelyes,2,5 m3-es, átemelőszivattyúval és célszerű csőszerelvénnyel ellátott tartálykocsit használnak.

A tisztított tulipánhagymák elszállítását a vállalkozás telephelyére három darab Beco Super 2600 típusú, 3 tengelyes, 2,6 tonna kapacitású tridem pótkocsival és John Deere 7530, 6150R és 6170R típusú traktorral végezték.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK