fbpx

Vetőmagimport-tilalmat hirdetett Moszkva

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 02.

Az oroszok egyelőre csak az utolsó negyedévben akarják tiltani az összes fontos vetőmag behozatalát. Az ország erősen kiszolgáltatott a külföldi nemesítőházaknak, kérdés, hogy mire megy a tilalommal.

cukorrépa
Cukorrépa: egy növény, amelyikből teljesen a nyugat-európai importmagokra támaszkodnak (fotó: Horizont Média)

Három hónapra kitiltott vetőmagok

Az Orosz Föderáció kormánya jóváhagyta azon mezőgazdasági vetőmagok listáját, amelyek behozatalát korlátozhatják a „barátságtalan” országokból október 1. és december 31. között – írja a TASS. A felsorolásban szerepel a búza, rozs, árpa, kukorica, szója, repce, napraforgó, cukorrépa és burgonya szaporítóanyaga.

Amiből alig van saját szaporítás

Az OEC adatai szerint Oroszország a világ 10. legnagyobb vetőmagimportőre, elsősorban holland, francia, német, olasz és amerikai nemesítőházak szaporítóanyagait vásárolták eddig. Leginkább zöldségfélékből és cukorrépából kiszolgáltatottak az importtal szemben. Dimitrij Patrusev orosz agrárminiszter szerint az importtilalom nem okoz kritikus helyzetet az ország vetőmag-ellátásában. Az ötlet nem új, már tavaly, az európai szankciókkal egyidőben felmerült, hogy legalább kvótákat kellene bevezetni egyes vetőmagok behozatalára, de ekkor még az összes szakmai szervezet nyílt levélben tiltakozott az elképzelés ellen.

Menekülési irányok

A háború előtt az ország önellátottsági szintje vetőmagokból mindössze 63 százalékos volt. Bár a mezőgazdasági kereskedelem a konfliktus kitörését követően sem állt le Európa, Amerika és Oroszország között, Moszkva rájött, hogy erősítenie kell ezt a szegmenst, a beszállítóit pedig diverzifikálnia kell, lehetőleg a „barátságos” országok körében. Célként kitűztek egy legalább 75%-os önellátottsági szintet vetőmagokból, ezért ezek termesztő területét fokozatosan növelik. Emellett több szaporítóanyagot igyekeznek beszerezni Peruból, Tanzániából, Chiléből és Kínából.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Kevés az ukrán zöldség, friss árut és vetőmagot várnak.