fbpx

Van az az ár, amiért megéri behozni az üzbég hagymát is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 07.

Üzbegisztán kezdi megszokni, hogy az EU is igényt tart a hagymájára. Ebből a szempontból nagyon lényeges, hogy az uniós árszint mennyivel haladja meg a közép-ázsiait. Tavaly könnyű dolguk volt az üzbég exportőröknek, idén viszont már állami támogatás is kell hozzá, hogy eljussanak Lengyelországba. Ukrajnát praktikusan kikerülik.

hagyma rakodás
Több százezer tonna hagyma vár exportra (forrás: static.xabar.uz)

Kemény 65 forint/kilogramm

Az EastFruit elemzői szerint a hagyma nagykereskedelmi ára január közepe óta 28%-kal, emelkedett Üzbegisztánban (0,18 dollár/kg), de még így is csak a negyedét éri el a tavaly ilyenkor mért csúcsnak, sőt, a betakarítás óta is csökkent. Az elmúlt hetek áremelkedését az Európai Unió országaiba irányuló export növekedése okozta. Különösen sok üzbég hagyma található Lengyelország nagykereskedelmi piacain. Ez segít lejjebb szorítani az itteni nagykereskedelmi árszintet, ami január végén átlépte a 0,5 dollárt kilónként.

Tripla árszintnél már eljön az EU-ba

Üzbegisztán olyan messzire van Lengyelországtól is, hogy normál esetben nem éri meg hagymát szállítania ilyen távolságra – most is csak a transzport állami támogatása hidalja át ezt a problémát. (Tavaly a magas árak önmagukban elegendőek voltak hozzá.) A lengyel piacra sok hagyma lép be Ukrajna kikerülésével: fehérorosz közvetítők vásárolják fel és továbbítják az Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból származó portékát. (Egyébként Kazahsztán is hasonló volumenben szokott exportálni, mint Tádzsikisztán, nagyjából 100 ezer tonnát.)

Üzbegisztán a világ tíz legnagyobb friss hagyma-exportőrének egyike, évente 200-250 ezer tonnát exportál ebből a zöldségből. A 2023/24-es szezonban az üzbég hagymaexport 300 ezer tonnával rekordot döntött. Az előzetes becslések alapján az árualap ennél is nagyobb kivitelt tett volna lehetővé. (Lásd: Elkezdődött az áresés a hagymapiacon.)

További, friss cikkeink a témában:

Drága a hagyma? Az ukrán megoldja!
A spanyol hagymatermelés visszatér a régi szintre