Az Amazone precíz megoldásai műtrágyaszórókhoz

Írta: MezőHír-2022/07 - 2022 július 13.

A közelmúltban az Amazone hazai leányvállalatának meghívására csatlakozhattunk egy magyar gazdacsapat szakmai útjához, amelyen a gyárlátogatás mellett szántóföldi bemutatók színesítették a programot. Cikkünkben a műtrágyaszórás témakörében bemutatott megoldásokat ismertetjük.

BorderTS határszóró eljárás– csak oda szór, ahová szükséges

Maximális műtrágyamennyiség a tábla határáig

Annak érdekében, hogy a táblák határán nagy munkaszélességek mellett még pontosabban lehessen műtrágyázni, az AMAZONE kifejlesztette a BorderTS ernyőt a ZA-TS függesztett és a ZG-TS vontatott műtrágyaszórókhoz. A hagyományos szóráshatároló ernyőkkel ellentétben a BorderTS a műtrágyaszóró szoftverébe van integrálva. Az új ernyő az AutoTS tárcsával integrált szóráshatároló rendszerrel kombinálva kerül alkalmazásra, és speciális lamellaszerkezettel rendelkezik.

Precizitás a tökéletességben

A nagy pontosságú határszórás mindig is kiemelkedő fontossággal bírt az AMAZONE számára. Felismerték, hogy mekkora hozampotenciál rejlik a szántóföldek peremrészein, és hogy itt a környezet védelme mellett jelentős műtrágya-megtakarítás érhető el. Az olyan szóráshatároló rendszerek, mint a Limiter, segítettek a gazdáknak abban, hogy a fülkéből kényelmesen válthassanak a mezsgye-, a határ-, az árok- és a normál szórás között.

Nagyobb munkaszélességek esetén egyértelművé válik az AutoTS előnye. Ennél a tárcsával integrált szóráshatároló rendszernél egy rövid szórólapát aktiválódik, így a műtrágya kevésbé gyorsul fel, ennek következtében pontosan a kívánt távolságra kerül kiszórásra. Az AutoTS segítségével a műtrágya sokkal hatékonyabban kijuttatható egészen a szántóföld széléig, és így ezen a területen akár 17%-os többlethozam érhető el a hagyományos szóráshatároló rendszerekhez képest.

A még magasabb hozamok elérése érdekében a szántóföld szélén a BorderTS ernyő az AutoTS-szel együtt is használható. A BorderTS esetében a műtrágyát közvetlenül a tábla határáról juttatják ki a növényekre. A táblahatár oldalán lévő adagolónyílás eközben zárva van. Az AMAZONE kifejezetten a TS szórószerkezetekhez fejlesztette ki az új BorderTS ernyőt, hogy az AutoTS-szel együtt kiváló eredményeket érjen el a keresztirányú eloszlásban egészen a szántóföld széléig anélkül, hogy a műtrágyát a határon túlra dobná. A peremterületen a külső öt méteren akár 27%-os többlethozam is elérhető a hagyományos szóráshatároló rendszerekhez képest.

Lamellaszerkezet és szoftverintegráció

Nagy munkaszélesség esetén a műtrágyát lényegesen jobban fel kell gyorsítani ahhoz, hogy az első művelőút szórási felületével jó átfedési területet érjen el. A granulátumok nagy energiája miatt a hagyományos rendszerek keresztirányú eloszlása a traktor mögött gyakran nem kielégítő. A BorderTS ernyő speciális lamellaszerkezettel és dőlésszögben állítható terelőlemezzel rendelkezik. A lamellák először csökkentik a granulátumok energiáját, melyeket aztán a terelőlemezen keresztül kíméletesen a talajra irányítanak. Az optimális kijuttatás érdekében a terelőlemez fokozatmentesen állítható egészen a tábla határáig. Ezenkívül egy érzékelő érzékeli a munkapozíciót. Az ernyő használatakor a műtrágya mennyisége és adagolási pontja a szórótárcsán automatikusan beállításra kerül, hogy a tárcsába integrált AutoTS szóráshatároló rendszer kombinálva a lehető legjobb keresztirányú eloszlást biztosítsa. Természetesen a különleges helyzetekre való reagálás érdekében a kiszórási mennyiség manuálisan bármikor felülbírálható.

Amazone WindControl

A szél hatása a műtrágyázás során

A szél hol erősebb, hol gyengébb, különböző irányokból fúj, vagy az egyik percben tartósan fúj, máskor pedig széllökések jellemzők. Ezért a szél hatása a szórásképre folyamatosan eltérő. A szél sebessége, valamint iránya mind a művelőúton belül, mind pedig a szomszédos művelőúthoz viszonyítva is váltakozik. Az Amazone WindControl segítségével folyamatosan figyelhető a szél hatása a szórásképre, és az automatikusan ellensúlyozható. A WindControl a ZA-TS függesztett műtrágyaszóróhoz és a ZG-TS vontatott műtrágyaszóróhoz most már az ArgusTwin automatikus szóráskép-felügyelettől függetlenül is elérhető.

Az Amazone Wind-Control segítségével folyamatosan figyelhető a szél hatása a szórásképre, és az automatikusan ellensúlyozható

A szél a műtrágyaszórásnál olyan paramétert jelent, melyet a felhasználó nem tud közvetlenül befolyásolni, ugyanakkor folyamatosan figyelnie kell rá. A centrifugális szóró fő alkalmazási ideje rendszerint a tavaszi vegetációs periódus. Ebben az évszakban különösen nagy a helyspecifikus valószínűsége annak, hogy szeles körülmények között kell dolgozni.

Az ellenszél vagy a hátszél megnyújtja vagy leszűkíti a szórásképet. A keresztirányú eloszlás mindkét esetben befolyásolás nélkül marad, így sem a dobástávolság, sem pedig az effektív munkaszélesség nem változik. Az oldalszél ugyanakkor lényegesen befolyásolja a keresztirányú eloszlást. A szórásminta egyoldalúan zsugorodik, illetve egyoldalúan nyúlik, ez pedig aszimmetrikus szórásképet eredményez. A WindControl feladata ezért a szóráskép folyamatos felügyelete, és a műtrágyaszóró beállításainak olyan kiigazítása, hogy a szóráskép mindig szimmetrikus maradjon.

Szélcsend „gombnyomásra”

A műtrágyaszórón elhelyezett, nagy frekvenciával mérő szélérzékelő méri mind a szél sebességét, mind pedig a szél irányát, és továbbítja ezeket az információkat a számítógépnek. Ezeket az adatokat a menetsebességgel veti össze, és új beállítási értékeket számít ki a bevezetőrendszer és a szórótárcsák fordulatszáma tekintetében, melyek erre automatikusan beállítódnak. Oldalszél esetén a széllel szembeni oldalon a fordulatszám növekedik, és a bevezető rendszer kifelé fordul. Ennek megfelelően a másik oldalon a fordulatszám lecsökken, és a bevezető rendszer befelé fordul. Ezáltal automatikusan korrigálásra kerül a szél hatása, és biztosított marad a tökéletes szóráskép. Ezenkívül a WindControl használata révén megnövekedik az időablak is a földeken való műtrágyázáshoz.

Segíti a gépkezelőt

A gépkezelő számára a munkamenüben a műtrágyázáshoz fontos összes szórási paraméter mellett az aktuális széllel kapcsolatos információk, mint pl. a szélirány, a szélerősség és a széllökések gyakoriságának értékei is rendelkezésre állnak. A jelzőlámpa színei jelzik, hogy a WindControl mennyire képes még kiegyenlíteni a szél hatását. Amennyiben túl erős szél esetén a rendszer elérné határait, vagy ha a széllökések túl gyakran váltakoznak, akkor figyelmeztetés is megjelenik.

Tökéletes eredmények minden körülmények közt

A WindControl további kiegészítőjeként kínálja az Amazone a ZA-TS és a ZG-TS centrifugális szórókhoz az ArgusTwin szórásfelügyeletet. Az ArgusTwin segítségével a teljes szórásspektrum a bal és a jobb oldalon, a 14 radarérzékelő révén folyamatos felügyelet alatt áll. Eltérések esetén a keresztirányú eloszlás az elektromos bevezetőrendszer segítségével automatikusan optimalizálásra kerül. Ez mindegyik oldal esetében egyedileg történhet, ezzel biztosított az optimális keresztirányú eloszlás. Az ArgusTwin gondoskodik az állandó szórásképről lejtőn való szórásnál, inhomogén szóróanyagok használatakor vagy növekvő nedvesség okozta zavaroknál is a szórási folyamatban.

Fodor Mihály