fbpx

Itt az idő: dohánytámogatások beadása

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 26.

Nem biztos, hogy a kérelembeadás határideje idén is február 15. lesz, de jobb, ha így készülünk rá.

dohányszárító
Több pénz igényelhető, ha szárítót is működtetünk (forrás: MADOSZ)

Ahogyan azt a termelők már megszokhatták, az év kezdetét követően hamar elérkezik a szerkezetátalakítás kötelezettségeinek teljesítéséről történő számadás és a csekély összegű támogatási kérelmek beadása. A dokumentumokat 2022. február 15-ig kell beadni, azonban a benyújtás határidejére vonatkozó jogszabály-módosítás kiadása van folyamatban – int honlapján az Agrárkamara.

A csekély összegű támogatás feltételei

A programban azok a dohánytermelő gazdák érintettek, akik támogatási jogosultsággal rendelkeznek, saját maguk, vagy együttműködő partnerrel teljesítették a munkaórára, vagy átvállalt munkaórára, illetve árbevételre vonatkozó előírásokat. A támogatási jogosultságok alapján fizetendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást forintban és dohánytermelőnként Virginia dohány esetében legfeljebb 300 000 Ft, Burley dohány esetében legfeljebb 500 000 Ft. (Lásd a vonatkozó jogszabályt.)

A kötelezettségek:

  • legalább a szerkezetátalakítási jogosultságok számával megegyező SAPS igénylés,
  • jogosultságonként 500 munkaóra elismert élőmunka-ráfordítás,
  • jogosultságonként tárgyévente 200.000 forint árbevétel teljesítése.

Ezekre mezőgazdasági csekély összegű támogatás igényelhető legfeljebb 5 jogosultság erejéig. A támogatás további feltételei, hogy rendelkezni kell elsődleges feldolgozóval kötött szerződéssel és a leadott dohányról szóló szigorú számadású átvételi igazolással.

A fentieken túl általános csekély összegű támogatás igényelhető, ha a dohánytermelő minden jogosultsága után működtet vagy bérel 0,2 egység dohányszárítót. Az igényléshez mesterséges szárítás esetén a dohányszárító működéséről üzemnapló vezetése szolgál igazolásként, természetes szárítás esetén a fűzőzsinegről szóló saját névre kiállított számla.

A nyilatkozatot, illetve támogatási kérelmet a K0217 számú nyomtatványon postai úton kell benyújtani az ügyfél lakhelye/székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Ez a szakcikkünk is érdekelheti: Parázsló szivarvég: most dől el a dohánytermesztés sorsa.