fbpx

No para: minden támogatható kisüzemi pályázat nyerni fog

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 07.

Messze nagyobb az érdeklődés a kisüzemek fejlesztésére kiírt pályázat iránt, mint amivel a szaktárca számolt. De mivel bőven van forrás a keretösszeg megemelésére, a tárcavezető nyugalomra inti a kérelmezőket.

 

paprikaszedes
Előny, ha már van pár év a vállalkozás mögött, de még kell egy kicsi a 6000 STÉ-hez (fotó: Horizont Média)

 

Sokszoros túligénylés

Az Agrárminisztérium minden, a feltételeknek megfelelő pályázót támogatni kíván – hangsúlyozta Nagy István a szaktárca oldalán. Azaz a 2,5 milliárdos keretösszeget szükség szerint módosítani fogják. Eddig már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton, a második beadási körben pedig több mint 2400 pályamunka érkezett. A kiírás eredetileg 476 sikeres pályázattal számolt.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint ezer érintett már megkapta a pénzügyi hozzájárulást a gazdasága fejlesztéséhez. A támogató döntések folyamatosan születnek a következő hetekben is. Az elnyert összeget a pályázók mindazon célra felhasználhatják, ami üzleti tervük alapján hozzájárulhat a fejlődésükhöz. A forrásokat eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre vagy állatvásárlásra is költhetik.

 

Ezt várják el a pályázótól

A 15.000 eurónak (csaknem 5,5 millió forint) megfelelő támogatást őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek igényelhetik öt évre. A támogatott az elnyert összeg 75 százalékát a támogatói okirat hatálybalépésével egyidejűleg megkapja. A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy a 4. év végére az üzemmérete meghaladja a 6000 euró STÉ-t. Ha ez teljesül, akkor a támogatási összeg fennmaradó 25%-át a teljesítést követő év június 15-ig lehet igényelni (leghamarabb a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 3. év végén). A kötelező képzésen való részvételt teljesíteni kell a záró kifizetési kérelem benyújtásáig, amely a kedvezményezett számára térítésmentes.

A kisüzemi felhívásra legközelebb június 3. és 17. között lehet pályázatot benyújtani, és év végéig még három beadási kör lesz. A bírálat szempontjából nagyon hangsúlyos az üzleti terv (65 pont). Ezen belül a bírálók nagyra értékelik (15 pont), ha a pályázónak már van múltja a mezőgazdaságban (lezárt üzleti év), szakképzettsége, és magas élőmunkaigényű ágazatban kíván tevékenykedni. Hangsúlyos a megvalósítási hely besorolása is (munkanélküliség mértéke, komplex fejlesztésre kijelölt stb.) Előnyös szociális szövetkezet vagy termelői csoport tagjaként pályázni. A további részletek itt. Az idei pályázati ütemtervet lásd itt, a tervezett forrásokat pedig itt.