fbpx

Több évtizedes mélyponton a francia búzatermelés

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 22.

Romlik az EU búzakereskedelmi mérlege, ami a legnagyobb termelő országban veszi el leginkább a gazdálkodók kedvét a kenyérgabonától. Már a vetés sem indult jól, azóta pedig csak romlik a helyzet. Egész Európában kevesebb lesz idén a búza, de különösen a franciáknál.

búza
Kevés a bizalom a búza iránt (fotó: Horizont Média)

Sok jön be, kevés megy ki

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) februári becslésben 786 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést – áll az AKI jelentésében. Az előre jelzett felhasználás ennél több, 798 millió tonna lehet. A futó értékesítési szezonban Oroszország kivitele 51 millió tonna (+7%), az Európai Unióé 36,5 millió tonna (+4%), Kanadáé 24 millió tonna (–5%), Ausztráliáé 23 millió tonna (–29%), az Egyesült Államoké 20 millió tonna (–1 %), Ukrajnáé pedig 15 millió tonna (–12%) lehet.

Az Európai Bizottság adatai szerint február 2-áig az uniós országok búzaexportja 8 százalékkal 18,6 millió tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest. Franciaország 4,6 millió tonnát, Románia 4,5, Lengyelország 2,5, Litvánia 1,8, Németország és Bulgária 1,7, Lettország pedig 1,4 millió tonna búzát juttatott ki a világpiacra. (A Baltikum orosz búzát továbbít.) Ugyanakkor az EU búzaimportja további 3 százalékkal, 5,7 millió tonnára emelkedett, ennek közel 70 százaléka Ukrajnából érkezett. (A Baltikum pedig az orosz búzát fogadja be.)

Nyomott árak, zsugorodó terület

A párizsi árutőzsdén a termény márciusi jegyzése esik, most 202,2 eurón áll, a májusi árszintet pedig 198 euró alá helyezték az alkuszok. Az árak alakulása leginkább a franciáknak fáj, ami a búza vetésterületében 7 százalékos zsugorodást eredményezett, de mostanra 11 százalékos veszteség is beállhatott a téli időjárás miatt. Az Argus elemző iroda 530 ezer hektáros csökkenést valószínűsít a tavalyi évhez képest. A 4,23 millió hektárra becsült búzaterület az elmúlt 23 év adatsorában a legkisebbnek számít a galloknál, de 30 éves távlatban is csak egy alacsonyabb érték akad.

A jelenlegi várakozások szerint az Európai Unióban egészén a búza területe 3 százalékkal csökkenhet idén, 21 millió hektár lehet, de a téli veszteségeket tekintve ez optimista becslésnek tűnik. A nyereséges termeléshez normál növénykiszolgálás mellett olyan magas hozamokra volna szükség, ami a gazdaságok jórészében elérhetetlen. A gazdálkodók reakciója erre az, hogy extenzifikálnak, és jószerint az időjárásra bízzák a végeredményt. Így a kisebb terület – azonos időjárás mellett is – kisebb hozamokkal jár idén. Ugyanez igaz Ukrajnára is.