fbpx

Kukorica: tovább növekszik a kínálat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 22.

Nem jó hír, hogy világszinten és az Európai Unióban is jó eséllyel növekszik a kukorica területe idén. Nem mintha annyira jó lenne az ára, de valamit vetni kell, és a kalászosterületből sok kiesett az ősszel és a tél folyamán.

csávázott kukorica vetőmag
Ön már megvette a vetőmagot? (forrás: agromag.hu)

Több lesz, mint ami kell

Az USDA februári becslése szerint a 2022/2023. gazdasági évit csaknem 7 százalékkal meghaladó, 1233 millió tonna globális kukoricatermést lehet idén, annak ellenére, hogy Brazília gyengébben muzsikálhat. A felhasználás ennél kisebb lesz, 1211 millió tonnára tehető. A 2023/2024. évi szezon végére 322 millió tonna (+7 százalék) kukorica maradhat a tárolókban – áll az AKI piaci jelentésében.

A felszabaduló területekre jobbára kukorica kerül

Az Európai Unióban a Tallage szerint a kukorica vetésterülete a 2023. évit 3 százalékkal haladhatja meg, 8,75 millió hektár lehet. (Megjegyezzük: a búza vetésterülete ugyanilyen mértékben csökkent az ősszel.) A nagy termelő tagországok közül Franciaországban 6,5 százalékkal csaknem 1,5 millió hektárra, Lengyelországban 3 százalékkal 1,2 millió hektárra emelkedhet, miközben Romániában 1 százalékkal csökkenhet (2,4 millió hektár) a terület. Magyarországon a Tallage szerint 830 ezer hektárt foglalhat el a növény az idén. (Tavaly 768 ezer hektárról takarítottunk be.)

Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 59,7 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február második hetében, ami az egy évvel korábbit 37 százalékkal múlta alul. A párizsi árutőzsdén a termény márciusi tőzsdei elszámolóára 173 euró/tonnáig csökkent.