fbpx

Elmaradhatnak a brazil termésrekordok; Argentína szépít

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 21.

Brazília eddig menetrendszerűen jelentette be az újabb és újabb termelési csúcsokat, erre idén nem sok esélye van. Különösen a kukoricahozamokban várható visszaesés. Az argentinok viszont egészen jó aratásra készülnek, bár a rekordok itt is elmaradhatnak.

kukoricaszemek
9 százalékkal is kevesebb lehet az idei brazil termés (forrás: alibaba.com)

Brazília nem tud csúcsot dönteni

Február 15-éig már a termőterület harmadán végeztek a szójabetakarítással Brazíliában, ami 7%-kal haladja meg a tavalyi készültségi szintet. Az idei termést illetően a becslések 143 és 156 millió tonna között szórnak, noha a vetéskor még 160 millió tonna feletti eredményt is el tudott képzelni a szakma. A csaknem két hónapig tartó esőhiányos periódus azonban nagyon visszavetette a potenciális hozamokat, és ez vezetett a korai betakarításhoz is. Tavaly Brazília 150,7 millió tonna szóját aratott, így idén esélyes, hogy elmarad a már-már rutinszerűen bejelentett rekordtermés. Mégis az árak a gyors és alapvetően jónak mondható aratás miatt esnek a nemzetközi piacon.

Ami a másodvetésű, sahrinha kukoricát illeti, az utóbbi években rendszeresen visszatérő probléma, hogy azért nem tudják a megfelelő időablakban elvetni, mert előveteménye, a szója sem kerül le időben a táblákról. Ennek oka pedig az, hogy a szója vetésekor egyre szárazabb a talaj, emiatt akár egy hónapot is csúszik a vetése. Az idei korai szójaaratás és az utóbbi hetekben érkező szórványos esők elméletileg kedveznek a safrinhának, az elemzők mégis pár százalékkal kisebb termőterületre számítanak. A talajállapot ugyanis még most is szárazabb a kelleténél, és a hosszabb távú előrejelzések szerint is rizikósan alakulhat az időjárás a növény számára. A növénytáplálás terén is pesszimisták az elemzők, úgy vélik, a hozamokban akár 7 százalékos romlás is elképzelhető idén. Az idei szezon teljes kukoricatermését (a fővetéssel együtt) 119-124 millióra becsülik, ami nagyjából 9 százalékkal elmaradna a tavalyi rekordtól.

Az argentin termés szépnek látszik

Eközben Argentínában a kukoricaállományok állapota romlott valamelyest, a rossz/nagyon rossz besorolású táblák aránya 15%-ról 17%-ra nőtt. Az argentinok azonban láttak már sokkal reménytelenebb helyzetet is: egy évvel ezelőtt az állományok 45%-a volt rossz/nagyon rossz állapotban. Az aratás áprilisban kezdődik. Most 50-57 millió tonnára teszik a várható termést, ami 50-60 százalékkal lenne jobb a tavalyinál. Ha összejönne az 52 millió tonnát meghaladó mennyiség, akkor az új rekordot is jelentene az ország életében, ami inkább a növény területi hódításának, mint a rendkívüli hozamoknak lenne köszönhető.

A szójatermést májusban kezdik aratni, a jelenlegi becslések 50-55 millió tonnáról szólnak, ami éppen duplája lenne a tavalyi siralmas eredménynek. Ez a termés a hozamokat és a végeredményt tekintve is jónak számít, de nem lenne kirívó az ország életében. Ami pedig a learatott, argentin búzát illeti, itt írunk róla: Argentína visszatér a búzapiacra.