fbpx

Brazília lendületesen aratja a szóját, zuhannak az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 09.

Zajlik a déli féltekén az aratás, ezzel együtt mindennek esik az ára, ami a szójához köthető. A napraforgóolajat megmentheti az, hogy nincs sok belőle. A repceolaj ára, sajnos, kevésbé stabil.

szója kézben
Egyre olcsóbb és olcsóbb (forrás: tonzu.co.nz)

Hiába a nyomott amerikai ár, nem megy az export

Az északi félteke betakarítását követő időszakban eddig mindig az USA szójaexportőrei dominálták a januárig tartó időszakot a nemzetközi piacokon. Az elmúlt években két-háromszor is több babot tudtak ilyenkor eladni, mint a brazilok, akiknél csak most zajlik a betakarítás. Az idei értékesítési szezonban azonban az amerikai szójaexport annak ellenére döcögött, hogy mindent megtettek az árak alacsonyan tartásért. December végéig már 23 százalékkal csökkent a kivitelük a tavalyi időszakhoz képest, mivel legfőbb piacukon, Kínában a brazil árut preferálták a vevők.

Pedig ekkoriban még nem volt nagy különbség a hajóra rakott áruk exportértéke között. Azóta viszont ömlik a déli félteke tárolóiba a bab, és meredeken romlanak az USA exportesélyei. A brazilok január óta már 68 dollárt engedtek az áraikból, amire az argentinok 51 dolláros csökkentéssel reagáltak, míg az USA kereskedői csak 25 dollárt tudtak mérsékelni az árszínvonalon. Így teljesen szétnyílt az olló az ajánlatok között: február első hetében a brazil 404 dolláros terményár már több mint 60 dollárral volt szerényebb az észak-amerikainál.

Ezért az elemzők úgy vélik, hogy a korábban becsült exportteljesítményt nem éri el az USA, talán 46,8 millió tonna bab kiszállítására nyílik esélye. Ezzel szemben a brazil export a 100 millió tonnát is elérheti a futó értékesítési szezonban.

Olcsóbb lett a repceolaj, drágább a napraforgóolaj

A bab áresésével együtt a szójadara és a szójaolaj ára is nyomás alá került. Nőtt viszont a pálmaolaj és a fekete-tengeri napraforgóolaj ára, mivel ezekből mostanra megcsappantak a készletek. Ennek ellenére az ukrán napraforgóolaj még mindig a világ legolcsóbb növényi olaja. Az európai repceolaj pedig megint csak egy hajszállal drágább, mint az indonéz pálmaolaj. 2023 folyamán többször is előfordult, hogy repceolajhoz olcsóbban lehetett hozzájutni, mint a pálmaolajhoz (lásd ábra).

növényolajok ára
Forrás: USDA

Kapcsolódó írásunk egy fokkal optimistább az európai szóját illetően: Sok a szója, de Európában továbbra is jó a piaca. A repce jövője azonban csak középtávon tűnik biztatónak: A repce esélyei magyar földön: most és 2030 után.