fbpx

Az alapzöldségek drágultak a legnagyobb mértékben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 27.

Egy év leforgása alatt kiugró mértékben drágult a hagyma, a krumpli és a répa, de jégsalátát venni is luxus lett. Néhány zöldség viszont a tavalyinál olcsóbban szerezhető be.

hagyma krumpli
A népélelmezési cikkek drágultak leginkább (forrás: fruitveb.hu)

Az alapszükséglet biztosítása is nehezebb most

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése alapján elmondható, hogy bár a zöldségárak a szezon előrehaladtával esnek, mégis akad néhány termék, amelyik az általános élelmiszerinflációt (40%) meghaladó mértékben drágult az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezeket pirossal karikáztuk be. Kirívó közülük a kínai kel, burgonya, a répa és a jégsaláta áremelkedése. A hagyma azonban abszolút győztes lenne, ha tartalmazna róla 16. heti adatot a táblázat. Azt azonban tudni lehet, hogy az import terméket kilónként 500 forintért árulja a Nagybani Piac, ami a tavaly elérhető áruval szemben több mint háromszoros áremelkedést jelent. A tavalyinál olcsóbb viszont a kígyóuborka, a cukkini, a vöröskáposzta és a karalábé.

zöldségárak
Budapesti Nagybani Piac árai a 16. héten (forrás: AKI)

Korai levélzöldségünk is követte az inflációt

A 40%-os drágulási küszöbön áll a gomba, és nem sokkal van alatta a petrezselyem, a fürtösuborka, lecsópaprika vagy a spenót sem. Magyarországon a spenót az egyik legkorábbi szabadföldi zöldségféle. Jellemzően 8 ezer tonna körül alakul a termelésünk, de 2021-ben kiugróan jó volt, súrolta a 12 ezer tonnát. A KSH adatai szerint a friss spenót külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2022-ben, az import durván a duplája volt az exportnak (418 tonna vs 226 tonna). Fagyasztott spenótból 1,6 ezer tonnát hoztunk be és ezer tonnát szállítottunk ki az országból, azaz szintén negatív az egyenlegünk. Frissen leginkább Romániába értékesítjük ezt a levélzöldséget, míg fagyasztva főként Németországba.

A hagyma áralakulásához kapcsolódó cikkeink:
Egy nagy hagymaexportőr feloldotta az exportkorlátozást
Megduplázódott a hagyma ára