fbpx

Ukrán gabonából erősödött a lengyel baromfiexport

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 27.

Miközben szorul a hurok az export körül, Ukrajna agrárminisztere halkan megemlítette, mennyit profitáltak a lengyelek az olcsó ukrán gabonából.

kamionok
A lengyel szállítmányozók sem kerestek rosszul a megnövekedett áruforgalmon (forrás: logistica-ils.com)

Három megoldatlan kérdés az ukrán exportban

Az április 17-ével kezdődő héten az ukránoknak egyszerre kellett szembenézniük a szárazföldi exportútvonalak részleges lezárásával és a tengeri szállítás orosz szabotálásával. Miután az oroszok két napig egyáltalán nem végeztek ellenőrzéseket, végül heti átlagban a felét-harmadát nézték át az ősszel megszokott hajómennyiségnek, így összesen 14 hajó kelhetett útra a gabonafolyosón. A kiszállított árumennyiség ennél jóval kisebb mértékben csökkent (6-7%-kal), mivel már sokkal nagyobb rakterű hajókat alkalmaznak a fekete-tengeri áruszállításban az ukránok.

A szárazföldön a tranzitszállítmányok szabad útja biztosítva van (még ha nagy is az adminisztrációs terhe), a tengeri útvonal azonban május 16-án bezárulhat. Az oroszok továbbra is SWIFT-rendszerre való visszakapcsolásukat követelik a gabonafolyosó nyitva tartásáért cserébe. Közben a történetben eddig fontos szerepet játszó törökök választásokra készülnek, ami május 14-én esedékes, és a kimenetele is erősen kérdéses. Könnyen lehet, hogy véget ér Recep Tayyip Erdoğan 20 éves kormányzása. Mindez bizonytalanságot okoz a gabonafolyosó sorsát illetően is.

A lengyel állattartás sokat köszönhet az ukrán gabonának

Az aratás is közeleg, így az ukránok a kukoricát már 180 dolláros (61 ezer Ft) áron elviszik a nyugati határaikra, a búzáért pedig 165-187 dollárt (cc 60 ezer Ft) kérnek. Mindeközben élénken folynak a tárgyalások az EU-val. Mikola Solskyy, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztere keddi online beszédében arra mutatott rá az EU Mezőgazdasági Tanácsának ülésén, hogy Európának szüksége van ukrán gabonára.

A lengyel feldolgozóipar és állattartás például kimutathatóan profitált az olcsó ukrán importból: a hús- és tejtermékek kivitele 37 százalékkal nőtt tavaly, emellett gabonából és feldolgozott termékeiből is 40 százalékkal bővült a lengyel export. Plusz a kereskedők, fuvarozók és öt kikötő is szép pénzt keresett a szállítmányozással. Megjegyezte azt is, hogy a világpiaci árakra nem egyedül az ukrán export van hatással. Nagyobb nyomást gyakorol rá az orosz búza vagy a brazil kukorica, amiből most ismét rekord nagyságot várnak az elemzők.

A miniszter sietve hozzátette: „Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos számunkra szomszédaink álláspontja, valamint a tőlük kapott támogatás. Nem kritizálunk, csak tárgyalunk, mert az igaz barátok mindig megbeszélik a problémáikat, és mindig találnak rájuk megoldást is.”

Gönczi Krisztina