fbpx

A Polybee forradalmasíthatja a drónos beporzást

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 18.

A robotok jelenléte nem számít újdonságnak a farmokon. A mezőgazdaságra specializálódott vállalatok jelenleg autonóm robotokat fejlesztenek különféle termények betakarításához. De, egyes eszközök további feladatokat is elláthatnak, beleértve a gyomirtást, a növényvédőszer-permetezést és a betegségek megfigyelését.

Az eszközfejlesztések probléma specifikusak, ami annyit jelent, hogy a cégek minden kihívásra igyekeznek megoldást találni. Ilyen kihívást jelent napjainkban a virágok beporzása is. Ami egyrészt a méhek állományának világszinten tapasztalható csökkenésére vezethető vissza. Másrészt az olyan egyre népszerűbb ágazatokban, mint a vertikális gazdálkodás nehezebben tudják elvégezni a beporzási feladatokat a rovarok. Ugyanis a függőleges farm mesterséges világítása megnehezíti a méhek tájékozódását. 

Ennek a problémának a kezelésére, Siddharth Jadhav, aki korábban a Szingapúri Nemzeti Egyetemen drónok aerodinamikáját tanulta, 2019-ben megalapította a Polybee nevű céget. Kollégáival, az általános kereskedelmi forgalomban, széles körben elérhető mini drónokat adaptálnak különféle beltéri mezőgazdasági műveletekhez, beleértve a függőleges farmokat és üvegházakat. 

drone
Az általános kereskedelmi forgalomban elérhető mini drónokat adaptálnak különféle beltéri mezőgazdasági műveletekhez

A Polybee mesterséges intelligenciájú szoftvere arra utasítja a drónokat – amelyek színes kamerás érzékelőkkel vannak felszerelve -, hogy növények közelében repüljenek. Ezután a drónok óvatosan felkavarják a virágok körüli levegőt. A tevékenység hatására elhagyja a virágpor a virágot és elindul a megtermékenyítési folyamat. A Polybee megoldása magában foglalja az aerodinamikusan szabályozott beporzást (ACP), egy szabadalmaztatott, érintés nélküli önbeporzási mechanizmust, amely az egyszerű, kereskedelmi drónokat használja.

A Polybee a tavalyi év nyarán tartott egy nagyszabású bemutatót, egy négyhektáros üvegházban, ahol paradicsomtermesztés folyt. Ebben az üvegházban a termesztés 100 méteres sorokban történik. Mindegyik drón esetén körülbelül 15 percet vett igénybe a feladat elvégzése. Annak ellenére, hogy a drónok hozzávetőlegesen 6 méteres magasságban repültek, a lefelé irányuló légáram elég jelentős ahhoz, hogy elinduljon a beporzás folyamata. 

Nem szükséges a munkavégzéshez drónpilóta sem, akinek a feladata az lenne, hogy a drónt sorról sorra irányítsa. Magukat a drónokat számos QR (Quick Response) kód vezérli, amelyeket az üvegházi területen helyeztek el az egyenletes és állandó repülési terv biztosítása érdekében. A Polybee általános ajánlása szerint négy drón hektáronként az ideális szám, amelyre szükség van az optimális munkavégzéshez.