fbpx

Nitrogénkrízis, avagy a holland malac kurta vége

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 20.

Elkészült a holland nitrogénkibocsátás-csökkentési javaslatcsomag. Világos az üzenete: hiába tüntettek a gazdák, az állattartásnak drasztikusan le kell épülnie, helyette alternatív fehérjeformákból kell világvezetővé válnia.

Előzmények

Hollandiában azután robbant ki tüntetéssorozat, hogy a kormány nyilvánosságra hozta nitrogénkibocsátás-csökkentési terveit, amihez egy térképet is mellékelt. Ezen azt ábrázolták, hogy milyen mértékű visszafogásra van szükség az egyes területeken. Eszerint 12–70 százalékos mértékben kellene redukálni a kivitt nitrogént, de a „Natura 2000” természetvédelmi területeken legalább 95 százalékkal – gyakorlatilag be kell szüntetni a mezőgazdasági tevékenységet. A fő cél az ország nitrogén-kibocsátásának megfelezése 2030-ra, amiben egyébként a közlekedésnek és az építőiparnak is részt kell vennie.

Miután a termelők úgy látták, hogy a kormányzat az agráriumot kiáltotta ki fő bűnösnek, és a termelés ellehetetlenítésére törekszik, tiltakozási hullám robbant ki, ami elsodorta az agrárminisztert. A kormány új tanulmányt kért a helyzet megoldására, ami október első hetében el is készült. A 25 ajánlást tartalmazó javaslatcsomag legfontosabb elemei az alábbiak.

holland malac
A holland malacra épülő hizlalási modell nem fog működni (forrás: efs-holland.com)

Gyorsan megvalósítandó

  • Eltörölni a „nitrogéntérképet”, helyette olyanokat készíteni, amelyek egyenként mutatják, hogy a nitrogéncsökkentés mekkora része érinti a levegőt, a talajt és a vizet.
  • Be kell vezetni egy olyan „összesített egyenlegszámítási módszert” a vállalkozások számára, amelyik nemcsak a káros anyagok kibocsátását, hanem azok felhasználását is figyelembe veszi a mezőgazdasági tevékenység során, például üvegházhatású gázokból.
  • Együttműködés a szomszédos országokkal az üvegházhatású nitrogéngáz-kibocsátás kezelésére, mivel a Hollandiában lerakódott nitrogén 35 százaléka külföldi kibocsátásból származik a jelentéstevő szerint.
  • Szakmai ajánlások készítése alternatív mezőgazdasági tevékenységekre és kereseti forrásokra a gazdálkodók számára.
  • Részidős értékelések elvégzése 2025-ben és 2028-ban, hogy felmérjék, jó úton halad-e az ország a 2030-ra kitűzött cél felé.

A javaslattevő hangsúlyozza: a Natura 2000-es területeken már nincs lehetőség a jelenlegi nitrogénkibocsátási szint fenntartására, ezért az itt tevékenykedő vállalkozásoknak vagy jelentős beruházásokat kell végezniük az emisszió csökkentésére, vagy más üzleti modellre kell áttérniük, ellenkező esetben el kell hagyniuk a védett területet, vagy felvásárlásra ajánlani az üzemüket a kormánynak – és ez nemcsak a mezőgazdasági vállalkozásokra vonatkozik.

holland agrárexport
Forrás: cbs.nl

Stratégiai célok

  • Hollandiának meg kell őriznie élelmiszer-önellátási képességét, sőt, továbbra nettó is exportőrnek kell maradnia, de nem biztos, hogy a jelenlegi exportszint fenntartható.
  • A holland mezőgazdaságnak a környezetvédelmi követelményeknek megfelelően kell működnie.
  • A holland gazdálkodóknak látniuk kell, mint változnak az élelmiszer-fogyasztási szokások, és vezető szerepet kell vállalniuk az alternatív fehérjeformákra való átállásban. (Azaz nem baj, ha a holland állattenyésztés elveszíti korábbi szerepét, helyette minden más jöhet: rovar, műhús, vegánburger stb.)
  • A holland állattartás nem „iparosodhat” tovább, azaz szükség van kifutókra, legelőkre is. A holland gazdákra a táj ápolása okán is szüksége van az államnak.
  • Minden termelő maga felel a gazdasági döntéseiért, de a kormány azokat támogassa, akik idő előtt nyugdíjba mennek, vagy kivonulnak a védett természeti területről. Összesen 500-600 „csúcskibocsátónak” kellene elhagynia a Natura-területeket, ezt megfelelő földkészlettel kell segíteni.
  • A kormány elsődleges feladata a piaci zavarok kezelése és jövőkép nyújtása a termelők számára, ne a gazdaságok kivásárlása és felszámolása legyen a megoldás. (Ezzel maguk a termelők is mélységesen egyetértenek.)

Következmények

A javaslatcsomag elfogadása februárban várható. Következménye Európára nézve az lehet, hogy a holland malacokra szakosodott hizlalás visszaszorul a tagállamokban, továbbá jóval kevesebb hús és tej hagyja el az országot. Ezeken a területeken spanyol és lengyel térnyerés várható. A holland csúcstechnológiás kertészet, illetve a rovarfehérjék és a vegán húspótlók gyártása viszont további lendületet kaphat. A kevés hely, a nagy szakmai tudás és a bőséges pénzforrás további kreatív ötletekre sarkallja a helyi kutatás-fejlesztést. Mivel a világ egészén fogy a föld, a hatékony holland megoldások továbbra is piacvezetők maradnak.