fbpx

Bioüzemanyag-gyártók üzenete a magyar agráriumnak

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 27.

A kialakult gabonaimport körüli helyzetre reagálva a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (MBSZ) tagjai (Hungrana Kft., Pannonia Bio Zrt., Rossi Biofuel Zrt.) az alábbi közös álláspontot fogalmazzák meg az Ukrajnából származó takarmánykukoricára és olajos magvakra is vonatkozó importtilalom kapcsán.

feldolgozó
Ha nem lenne hazai kukoricafeldolgozás, nőne a termelők exportpiaci kitettsége (forrás: biofuel.hu)

Nagy szükség volt az importra

A tavalyi aszályos év nagy nehézségek elé állította nem csak a gazdálkodókat, állattartókat, hanem a hazai gabonafeldolgozó ipart is. A korábban kukoricaexportőri pozíció hirtelen megfordult, a rekordalacsony hozamok a hazai szükségleteket sem fedezik. A helyzetet súlyosbította, hogy a kínálat 2022 nyarától gyakorlatilag megszűnt, mivel a gazdák kivártak és nem kínálták eladásra a terményt. Ezen felül súlyos problémát okoz a hazai kukorica szokatlanul magas aflatoxin-szennyezettsége, amely a termény jelentős részét alkalmatlanná teszi élelmezési és takarmányozási célra történő felhasználásra.

Minőségi kukoricára és olajos magvakra az év 12 hónapjában szüksége van a biofinomítóknak. Az elmúlt időszakban a hazai alacsony piaci kínálat és az eladási hajlandóság nagymértékű csökkenése miatt egyedül ezen termékek importja tette lehetővé a feldolgozóipar folyamatos működését. Vagyis a behozott terményekre elemi szüksége volt a magyarországi feldolgozóknak. Ráadásul nem csak nekik: az itt előállított termékek nélkülözhetetlenek a megújulóenergia-célok teljesítéséhez, erősítik az ország exportőri pozícióját és javítják az ellátásbiztonságot azáltal, hogy az előállított GMO-mentes takarmány képes az import szója kiváltására.

Az MBSZ tagjai számára a minőség elsődleges szempont, így minden felhasznált tételt még feldolgozás előtt, szigorúan ellenőriznek. Az üzemek csak olyan alapanyagot dolgoznak fel – mindegy, hogy hazai vagy importált terményről van szó –, amelynek minősége minden tekintetben megfelel az uniós és hazai előírásoknak.

A piackorlátozás mellékhatásai

A bevezetett gabonaimport-tilalom és egyéb korlátozó intézkedések kapcsán azon a határozott állásponton vagyunk, hogy a piac működésébe történő átmeneti beavatkozások akkor megfelelőek, ha képesek kezelni a kialakult problémát anélkül, hogy máshol még súlyosabb károkat okoznának. Ahhoz, hogy a magyar agráriumot a jelen helyzetben minél kevesebb kár érje, az intézkedéseknek a teljes érték- és gyártási láncolatot, annak minden szereplőjének igényeit egyaránt figyelembe kell vennie. Mert csak ezáltal biztosítható a nemzetgazdaság egésze szempontjából is jelentőséggel bíró biofinomítói szektor zavartalan működése.

A biofinomítók ahogy a múltban, úgy hosszú távon is megbízható felvásárlói a hazai takarmánykukoricának, árpának és olajos magvaknak. A jelenleg bevezetett intézkedések egyik lehetséges negatív következményének a kínálati oldal jelentős csökkenését, valamint a minőségi problémák megnövekedett valószínűségét látjuk, amelyek ellehetetleníthetik a feldolgozók működését és további zavarokat okozhatnak a hazai ellátási láncokban.

A biofinomítók csökkentett termelése vagy súlyos esetben leállása több iparágat alapjaiban érintene negatívan. Mással nem helyettesíthető termékek hiányoznának a gyártási láncokból, jelentős adóbevételek eshetnének ki, nőne az állattartók importtakarmány-függése, munkahelyek kerülnének veszélybe és számottevően csökkenne a kereslet a hazai gabona iránt, amely növelné a gazdák exportpiaci kitettségét. Egy nem megfelelően megválasztott intézkedéssel pont az ellenkező hatás érhető el, mint amit a szabályozás kezelni kívánt.

Kapcsolódó írásunk: Ukrán gabonából erősödött a lengyel baromfiexport