fbpx

Innovációk és újdonságok a fűnyírók kínálatában

Írta: MezőHír-2023/04. lapszám cikke - 2023 április 26.

A fűnyírás elengedhetetlen tevékenység lakossági, intézményi környezetben, valamint sportpályák gondozásában. A fűnyíró gépek kereskedelmi kínálata igen sokszínű, emellett ráadásul mindig születnek új megoldások, új gépek.

Barbier X ROT ePower70 EVO fűnyíró

Az elmúlt év őszén a nürnbergi GaLaBau kiállításon az ISEKI-Maschinen forgalmazó vállalat bemutatta – a világon elsőként – az olasz Barbier cég „X ROT ePower 70 EVO” elnevezésű távirányítású, villamos hajtású, gumihevederes fűnyíróját (1. kép).

elektromos fűnyírógép
1. kép. Barbier X ROT ePower 70 EVO villamos hajtású fűnyíró gép (forrás: barbieri-grup.com)

A Barbier X ROT ePower 70 EVO fűnyíró fogadtatása kiemelkedő volt az önkormányzatok, valamint a kertészeti és tájépítészeti cégek részéről, a CO2-mentes teljes villamos hajtás miatt. A fűnyírót úgy tervezték, hogy a legtöbb fűfeleséghez, aljnövényzethez és egyenetlen terepen is használni lehessen. A gumihevederes hajtás mellett a kaszát egy másik villanymotor működteti, így a haladási sebességtől függetlenül, a terhelés függvényében változtatható a lengő pengés vágószerkezet fordulatszáma, a vágás optimalizálása érdekében. A gép kétirányú talajtakarásos vágásra képes, két lengő vágópengével, a vágási fűmagasság távirányítóval állítható 3–15 cm között. A gép nagyon meredek keresztirányú (akár 60o-os) lejtőn, például árokparton, de még nyáron, sípályán is biztonságosan képes üzemelni (2. kép).

fűnyírógép
2. kép. Barbier X ROT ePower 70 EVO fűnyíró gép munka közben (forrás: barbieri-grup.com)

A villanymotoroknak köszönhetően üzem közben nagyon alacsony a gép zajkibocsátása. A nyolc darab lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid egységből álló, ütésálló házban elhelyezett 60 kg tömegű akkumulátorcsomag felülről kiemelhető, és ha szükséges, akár egyesével is cserélhetők az egységek.

Az X ROT ePower 70 EVO villamos gumihevederes fűnyíró főbb műszaki adatai: vágási szélesség 70 cm, a 2 villanymotor egyenként 17 Nm nyomatékot és 10 kW teljesítményt szolgáltat 3000 1/min fordulatszámon, a lítium MNC típusú akkumulátor 48 V-os,200 A-es, üzemidő 3–5 óra, töltési idő 6 óra, területteljesítmény kb. 3000 m2/óra. A gép mérete: hossza 1200 mm, szélessége 1350 mm, magassága 650 mm, tömege 360 kg.

Az X ROT ePower 70 EVO irányítása, a hajtás- és a beállítási funkciók rádiós távirányítással, digitálisan, egy kijelzőn nyomon követve vezérelhetők. Az új fűnyíró opcionálisan GPS/RTK modullal is felszerelhető, akár utólag is. A GPS által támogatott helymeghatározó technológia és a valós idejű mozgáskövetés lehetővé teszi az autonóm működést. Rövidesen elérhető lesz a géphez egy speciális akadályérzékelő modul is, amelyet utólag is fel lehet szerelni. Ez modul még a gyorsan mozgó tárgyakat, például kerékpárosokat is felismeri, és beállítástól függően leállítja a fűnyírót, vagy az elkerüli az akadályt.

A Telematics 4.0-val ellátott telemetriai funkciónak köszönhetően az elektronikus vezérlés képes felhőben tárolni a működési adatokat és funkciókat, és megosztani azokat más adatfeldolgozó eszközökkel. Ez lehetővé teszi a szoftverfrissítéseket és a gyors hibaelhárítást a távoli diagnosztika rendszeren keresztül.

EcoFlow Blade robotfűnyíró

Az amerikai Eco Flow Inc. vállalat év elején, a CES 2023 kiállításon, Las Vegasban bemutatta a ház körüli villamos robotfűnyíró-mindenes gépét „EcoFlow Blade” elnevezéssel (3. kép).

robot
3. kép. EcoFlow Blade villamos hajtású robotfűnyíró-mindenes (forrás: ecoflow.us.com)

Az EcoFlow Blade robotfűnyíró mindenes „gyepseprésnek” nevezhető képességgel rendelkezik, mert a lenyírt fűféleségeken túl képes a gép hátulján elhelyezett gyűjtőzsákba felszedni a faleveleket, állati ürüléket és egyéb szemetet is. A robotizált fűnyíró intelligens programozással rendelkezik, amely programok automatikus végrehajtását GPS- és LiDAR-technológiák alkalmazása segíti. A gép interneten keresztül, 4G rendszerrel kommunikálhat irányítójával, amellyel akkor is nyomon követhető, ha illetéktelen személy el akarja tulajdonítani. A gyártó tervei szerint a professzionális gyepszolgáltatást nyújtó fűnyíró gép év közepén kerül piaci értékesítésre.

MDB F23 fűnyíró

Az olasz MDB SLR vállalat termékpalettája nemrég egy különösen mozgékony és kompakt fűnyíróval bővült, amely az MDB F23 típusjelzést kapta (4. kép).

távirányítású kaszálógép
4. kép. MDB F23 típusjelzésű, benzinmotoros mulcsozó és kaszálógép (forrás: mdbsrl.com)

Az MDB vállalat 2008-ban készítette a Green Climber gumihevederes futóművel rendelkező rádió-távirányítású mulcsozó és kaszáló termékcsalád első tagját, a 30 kW (40 LE) teljesítményű F300 Pro modellt. A termékcsalád azóta kibővült a 18 kW-tól (25 LE) 103 kW-ig (140 LE) terjedő tagokkal, amelyek egy része különböző erdészeti munkákhoz is használható. Ezeknek a gépeknek a sikere – a gumihevederes futómű, a rádió-távirányítás mellett – az egyedülálló LOW-CENTER alváznak is köszönhető. Az alapvető alkatrészek, mint a motor és a hidraulika-rendszer az alsó alapkeretre kerülnek sorba beépítésre.

Az alacsony súlypont, a széles nyomtáv felülmúlhatatlan lejtőstabilitást eredményez, így akár 70o-os lejtőn is elérhető a biztonságos munkavégzés. Az MDB F23 fűnyíró 800 mm-es munkaszélességű DUPLEX rotoros kaszával rendelkezik, amely mindkét menetirányban lehetővé teszi a fűnyírási munkát, így nincs szükség időigényes és talajkárosító fordulási manőverekre lejtőn. Két ergonomikusan kialakított finomvágó kése lehetővé teszi a magas fű és az aljnövényzet tiszta vágását akár 30 mm átmérőig. Az elülső és a hátsó kőfogóvédelmet biztosító zárt talajtakaró rendszernek köszönhetően alacsony a tárgyak kidobásának a kockázata. A pengék alatt egy megerősített tartólemez van felszerelve, hogy megakadályozza a talajérintkezés okozta sérüléseket. Az MDB F23 alapkivitelben elektronikus vágásmagasság-állítással (30–120 mm) rendelkezik, amely menet közben a kívánt értékre fokozatmentesen állítható a rádiós vezérlőegységgel.

Az MDB F23 egy agilis, speciális gép, nagy szilárdságú anyagokból készült gumihevederes futóművel, korrózióálló bevonattal, a hátul elhelyezett erős vonószerkezethez pedig utánfutó vagy kocsi is csatlakoztatható. A gép kétirányú fű- és gyomnyírásra alkalmas, a vágási szélessége 800 mm, és akár 60°-os lejtőn, szűk helyen is képes biztonságosan üzemelni, miközben a haladási sebessége maximum 10 km/h lehet. A gép hossza 1680 mm, szélessége 1260 mm (nem állítható), magassága 760 mm, száraz tömeg 570 kg.

Az MDB F23 fűnyíró hajtómotorja KAWASAKI FX730V EFI típusjelzésű, négyütemű, függőleges tengelyű, léghűtéses benzinüzemű, kéthengeres, V 90o ikerhenger-elrendezésű, 726 cm3 lökettérfogatú, 78 mm furatú, 76 mm löketű, Stage V (Tier 4f) besorolású. A motor maximális teljesítménye 16,6 kW (22,2 LE) 36001/min fordulaton, maximális nyomatéka 54,3 Nm 2000 1/min fordulatszámon. Az üzemanyagtartály térfogata 20 liter, a motor hossza 479 mm, szélessége 462 mm, magassága565 mm, száraz tömege 46 kg. A benzinmotor teljesítményét nagy teherbírású POWER-BELT hajtószíjrendszer továbbítja a késekhez és a gumihevederekhez. A szíjhajtás túlterhelés elleni védelemként is szolgál. A rádiófrekvenciás könnyű irányítóeszközzel a gép rendkívül egyszerűen és precízen működtethető az egyetlen, négy irányban mozgatható joystickkal, így a kezelőszemély egyik keze szabad marad (5. kép).

távirányítós fűnyíró
5. kép. MDB F23 rádió-távirányítású mulcsozó és kaszálógép munka közben (forrás: mdbsrl.com)

A gépbe épített Smart Battery System (SBS-) rendszerrel a távirányító (pót-) akkumulátora automatikusan újratöltődik a gép működése közben.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK