fbpx

Nem a jégelhárító ágyú a hibás, víz kell az Alföldre

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 15.

2022-ben sok gazdálkodó a jégkármérséklő rendszert okolta az aszályért. Pedig az ok prózaibb: eső csak ott van, ahol pára is. Meg kell oldani, hogy az Alföld levegőjében több víz legyen. Várhatunk persze az állam csatornaépítésére, de sokkal hamarabb megoldódik a probléma, ha magunk is teszünk érte.

belvíz
Az ilyen vízállásos lapályosból egy mélyebb vízgyűjtőt is kialakíthatnánk (fotó: Horizont Média)

Az ELTE kutatói a Land című open access folyóiratban tettek közzé egy tanulmányt, ami az alföldi aszály okát kutatja, és megoldást is javasol a problémára.

Jó talajszerkezet és vizes felület

A zivatarok kialakulásának egyik feltétele, a felszín közelében párás legyen a levegő. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a táj víztározó képessége jelentősen visszaesett. A nehézgépes nagyüzemi művelés hatására a talajban sok helyütt létrejött egy másodlagos, majdnem vízzáró réteg (eketalp), ami megakadályozza, hogy a csapadék eltárolódjon a talaj mélyebb rétegeiben. A felső 20 centiméter viszont a nyári melegben nagyon hamar kiszárad, így csökken annak esélye, hogy elegendő nedvesség kerüljön az alsó légrétegekbe, és kialakulhassanak a zivatarok.

Timár Gábor és Székely Balázs, a Geofizikai és Űrtudományi, illetve Jakab Gusztáv, a Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkatársai ezért azt javasolják, hogy az alföldi táj egy részén – összesen legalább egy megyényi területen – vissza kell állítani a vizes élőhelyeket, réteket, ahová a téli időszak többletvizeit el is kell vezetni. Ezek a „tocsogók” az Alföld mélyfekvésű, a mezőgazdaságilag legkevésbé értékes részein alakíthatók ki. Rajtuk kifejezetten engedni vagy támogatni kell a nyári időszakban jól párologtató növényzet visszatelepülését is. A szerzők szerint mindez garantálhatja, hogy az aszályos években a Dunától keletre is kialakuljanak nyári záporok-zivatarok.

talajlazító
Sok gázolajba kerül, de át kell törni az eketalpat ahhoz, hogy a talaj vízzel töltődhessen fel (forrás: investkft.hu)

Források a vízmegőrzéshez

A pályázati mentrend alapján márciusban pályázati kiírás fogja támogatni a vízvédelmi célú, nem termelő beruházásokat, ezek részeként vizes élőhelyek kialakítását is el lehet végezni. Ugyancsak a vízmegtartást szolgálják azok a „zöld” gyakorlatok is, amelyek a talajszerkezet javulásához vezetnek, ilyen a forgatásmentes művelés, a lazítás és a talajtakarás. Hosszabb távon a csatornahálózat alföldi bővítését kell megoldani, de erre még sokat kell várni.