fbpx

Termesszen különleges ízvilágú tájfajta paradicsomot!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 17.

Az idei évben is megvásárolhatók az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) különleges ízvilágú tájfajta paradicsompalántái, amik termései az elmúlt két év során a gasztronómiát is meghódították.

 

 

A zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtája viseli legjobban a helyi időjárási- és talajviszonyokat, ízük és állaguk pedig tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához, olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) oldalán. Nagyon fontos, hogy megőrizzük ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet, hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi, aki a Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében.

Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi kóstolók eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós és édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt.

Az idei évben az ÖMKi külön gondolt a kezdő palántázókra. A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina a kutatóintézet YouTube-csatornáján elérhető oktatóvideóban számos tudnivalót oszt meg, de letölthető információs anyagokkal is támogatják a palánták sikeres nevelését.

Budapesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet hozzájutni – online előrendelés alapján – a palántákhoz május 18-tól. A Lidl áruházak az idei évben is forgalmazzák a palántákat országszerte május 14-től a készlet erejéig.

A járvány miatt kialakult krízishelyzetre való tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlottunk 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el.