fbpx

Bálázó, ami mindenre jó

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 30.

A szolnoki McHale gyárban készülnek az F5000-es fixkamrás bálázók, a V6 sorozatú változókamrás bálázók és az R5-ös bálamegfogó adapterek. A gépek innen kerülnek direkt kiszállításra az ügyfelek részére, több mint 50 országba.

Az uralkodó exportpiacok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a magyarországi értékesítés. Ma már számos hazai gazdálkodó ismeri és tapasztalja a McHale gépek használatából fakadó előnyöket. Általánosságban minden McHale gépre jellemző, hogy a gépek fejlesztése, megalkotása során fontos szempont az egyszerű kezelhetőség, a nagy teljesítmény, a minimális karbantartásigény. A prémium kategóriát képviselő gépek gyártása során a magas minőségű kivitelezés és a magas minőségű alkatrészek alkalmazása hosszú használatot tesz lehetővé. Ez nemcsak az új, hanem a használt gépek értékében is megmutatkozik, igazolva azt, hogy egy McHale gép vásárlása „befektetés a jövőbe”. A hazai piacon jellemzően a bálázók, ezenbelül is főként a V6-sorozatú változókamrás modellek terjedtek el a legnagyobb darabszámban. Ezekkel a bálázókkal 65 és 165 cm között bármekkora átmérőjű bálák készíthetőek. A bála méretének beállítása a traktorkabinba helyezhető, nagy grafikus kijelzővel ellátott kezelőpulton végezhető el. Ezen a kezelőegységen állítható be a tömörítési nyomás nagysága is, azaz hogy milyen tömörségű bála készüljön, illetve szintén itt állítható be a háló rétegszáma, vagyis az, hogy az elkészült bálára hány réteg háló kerüljön.

A V6-os bálázók bálakamráját három darab széles, végtelenített, dupla szövetbetétes gumiheveder alkotja. Mivel a gép a változókamrás bálázók elvén működik, ennek alapján a bála tömörítése már a bálakészítés kezdetekor elindul, homogén bálatömörséget eredményezve így a bála teljes keresztmetszetében. A bálázandó anyag felszedését egy 2 méter munkaszélességű rendfelszedő végzi, melyen az 5 sorban elhelyezett rugósujjak biztosítják a tökéletes felszedést. A szálastakarmány továbbítása egy duplafülekkel ellátott rotorral történik. A V660-as gépeken 15 db (opcióként 25 db) aprítókés végzi a felszedett anyag aprítását, ami elengedhetetlen például jó minőségű szenázs készítése esetén. Ezek a kések hidraulikusan lesüllyeszthetőek, ha nincs szükség a használatukra, például szalma bálázásakor. A McHale bálázók minden modelljén alapfelszereltség a Drop Floor eltömődésgátló, amit a magyar szakzsargonban „medveölőként” emlegetnek. Ezzel a megoldással az esetleges eltömődések (medvék) könnyedén és kényelmesen elháríthatóak a traktorkabinból vezérelve. Szintén alapfelszereltség az automatikus láncolajzás, ami folyamatosan keni a láncokat, lánckerekeket, növelve azok élettartamát, illetve csökkentve a karbantartásra fordítandó időt.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további részletek is érdeklik, keressen bennünket a megadott elérhetőségek egyikén!

SZERZŐ: SZABÓ TIBOR