fbpx

Műtrágyaszóró-újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 31.

A műtrágyaszóró gépek jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években. Cikkünkben most a röpítőtárcsás gépek újdonságait foglaljuk össze néhány általunk választott példa segítségével.

A szilárd (granulált szemcsés) műtrágyák termőtalajra juttatásának túlnyomó részét traktorokra függesztett, centrifugális elven dolgozó röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépekkel végzik. A röpítőtárcsás műtrágyaszóróknak a legfontosabb funkcionális egysége az adagoló- és a szórószerkezet, valamint ezeknek a szabályozhatósága. Az adagoló- és a szórószerkezet mozgatása, illetve hajtása mechanikus, hidraulikus vagy elektromos rendszerű. A gépek felszereltsége, teljesítménye, munkaminősége és szabályozhatósága a tartályuk térfogatának függvényében változik.

A kisüzemek által használt kisebb, 200-500 literes, fordított csonkakúp alakú tartállyal és egy szórótárcsával rendelkező függesztett műtrágyaszórók szerényebb műszaki tartalommal bírnak. A nagyobb, 1000 és 4000 liter közötti térfogatú tartállyal és két röpítőtárcsás szórószerkezettel rendelkező, korszerű műtrágyaszórók nemcsak nagyobb teljesítményűek, hanem olyan szabályozhatósággal rendelkeznek, amely a közepes és nagygazdaságok mai igényeit kielégíti. Ezek a gépek a pontos mennyiségi szabályozás, a szóráskép, a szórásegyenletesség környezetorientált beállíthatósága mellett a táblán belüli differenciált kijuttatást és szórásszakaszolást is képesek megvalósítani. A nagygazdaságok igényeit a 4 000-15 000 literes műtrágyatartállyal rendelkező, 5,0-15,0 tonna teherbírású vontatott kivitelű vagy magajáró alvázakra szerelt műtrágyaszórók képviselik.

A mezőgazdasági munkagépek területén az elektronikus szabályozás és vezérlés mellett egyre több gyártó kínál villamos hajtású kivitelt. A RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH. vállalat AXIS-E 50.1 EMC+W típusjelzésű kéttárcsás nagyteljesítményű műtrágyaszórója az elsők között volt a teljes villamosítás bevezetése területén (1. kép). Az igényes közepes méretű gazdaságok részére készült műtrágyaszóró alkalmas a precíziós mezőgazdasági feladatok elvégzésére is. A RAUCH AXIS-E 50.1 EMC+W kéttárcsás műtrágyaszóró hajtását két villanymotor látja el. A 4 000 kg hasznos terhelésű gép tárolótartályának térfogata 2 000 liter, a szórástávolsága 18-50 méter között állítható be. A műtrágya adagolása elektromos tömegáram szabályozás (EMC) rendszerű.


1. kép. Rauch Axis-E 50.1 EMC+W kéttárcsás műtrágyaszóró (forrás: www.rauch.com)

A műtrágyaszórási mennyiség ISOBUS CCI kezelőterminálon keresztül nagy pontossággal vezérelhető, a precíziós mezőgazdasági termelés igényének megfelelő szóráskép biztosítása mellett. Az üzemeltetéshez megfelelő teherbírású traktor és nagyfeszültségű váltakozó áramú 20 kW villamos teljesítmény szükséges.

A RAUCH AXIS-E 50.1 EMC+W műtárgyszóró kiválóan üzemeltethető a John Deere 6R modellcsalád 6210 RE típusjelzésű traktorával. Ez az első szériában gyártott traktor, amely dízelmotorjával közvetlenül hajtott aszinkron váltakozó áramú generátorról maximálisan 20 kW teljesítményű, 230 V és 400 V váltakozó áramot szolgáltat. Továbbá 4 kW teljesítményű, 12 V vagy 24 V egyenáramú energia is rendelkezésre áll a munkagépek vezérlési, szabályozási feladatainak ellátásához.

A norvég alapítású Kverneland Group ebben az évben ünnepli fennállásának 140 éves évfordulóját. A vállalatcsoport több gyártóüzemmel rendelkezik Európában, és többek között kiváló minőségű műtrágyaszóró gépeket is készít.

A Kverneland Exacta TLX GEOspread típusjelzésű intelligens kéttárcsás műtrágyaszóró a gyár legfejlettebb terméke, amely a közepes és a nagy mezőgazdasági vállalatok igényeit hivatott kielégíteni (2. kép). A négy tagból álló termékcsalád tartálytérfogata 1875; 2550; 3225 és 3900 liter. A gépek szórási munkaszélessége (a műtrágya tulajdonságától függően) maximálisan 24-40 méter közötti. A kiszórható műtrágya percenkénti mennyisége 10-540 kg között változtatható. A műtrágyaszóró hajtása a traktor TLT-tengelyéről vagy opcióként központi hidraulikus motorról valósul meg.


1. ábra. Szóráskép alakulása a szórólapát számának függvényébena) 8 db szórólapát b) 2 db szórólapát (forrás: https://hu.kverneland.com)

2. kép. Kverneland Exacta TLX GEOspread műtrágyaszóró (forrás: https://hu.kverneland.com)

2. ábra. A szóráskép-változtatás lehetőségei a) teljes szélesség, maximális szakaszszámmal b) két oldalon 8 m-rel csökkentett c) bal oldalon 10 m-rel csökkentett d) jobb oldalon 6 m-rel csökkentett e) belső szakaszok kikapcsolása f) bal oldali és középső szakaszok kikapcsolása (forrás: https://hu.kverneland.com)

Az új CentreFlow elnevezésű rendszerben a műtrágya az adagolókamrán keresztül fokozatosan felgyorsulva érkezik a szórólapátokra. A szórásképet nem befolyásolja a töredezett műtrágya. Ez az egyedi rendszer eltér a legtöbb műtrágyaszóróban használt megoldástól, ahol a műtrágya a tárcsára direkt módon folyik rá. Az új CentreFlow rendszernél tárcsánként 8 db szórólapátot alkalmaznak, szemben a szokásos 2 darabbal. A 8 lapátos megoldásnak köszönhetően a műtrágya kiszórása szinte „folyamatos”, és egyenletes a szóráskép (1. ábra). Ez a megoldás biztosítja, hogy nagy haladási sebességnél és nagy kiszórási menynyiségeknél is optimális szóráskép valósítható meg.

A Geospread elnevezésű szakaszvezérlő rendszerrel minimum 2 m-es szakaszokkal üzemeltethető a gép. Az elektronikus rendszerek ISOBUS-kompatibilisek. Az Exacta TLX Geospread működtethető IsoMatch Tellus, IsoMatch Tellus GO terminálról vagy bármelyik más ISOBUS-kompatibilis traktorterminálról (3. kép).

Menet közben a terminálról nemcsak a kiszórás mennyisége (kg/min), hanem a művelőútnak megfelelő szórás szélessége is szabályozható. A haladási sebességgel arányos szórásszabályozás két elektromos állítómotorral, 4 db mérőcellával+a referenciaszenzorral valósul meg (2. ábra). A gép GPS-helyzetmeghatározóval rendelkezik. A Geopoint elnevezésű táblavégi fordulóvezérlő rendszerrel biztosítható a műtrágyaszóró aktivizálásának időpontja, amellyel elkerülhető a forduló közi műtrágya-túladagolás. Az intelligens vezérlések révén akár 15%-os műtrágya-felhasználás takarítható meg ezzel a géppel.

A Kverneland vállalat szórási táblázatot biztosít a műtrágyaszóró beállításának elősegítése érdekében. A szórási táblázatok a vállalat honlapján érhetők el, és okostelefonra, ill.  táblagépre letölthetők. Az adatok könnyen navigálható menüszerkezettel és gyors hozzáféréssel alkalmazhatók a műtrágyaszóró helyes beállításához.

Kubota hibrid hajtású műtrágyaszóró

A japán Kubota vállalat 2012-ben megvásárolta a Kverneland csoportot, amely leányvállalatként működik tovább. A Kubota a korábbi egytárcsás, kis teljesítményű műtrágyaszórók mellett középnagyságú gépeket is elkezdett gyártani. Az Agritechnica 2017kiállításon hibrid hajtású műtrágyaszórót mutattak be (3. ábra).

A Kubota hibrid hajtású műtrágyaszórója mechanikai hajtás (TLT) mellett villamos hajtást is igényel. Ennek újszerűsége abban van, hogy a traktor TLT-fordulatszámának változását bolygómű segítségével, az elektronikusan vezérelt villanymotor hajtásával korrigálni lehet (4. kép). A műtrágyaszóró munkavégzésének pontossága így javítható. A Kubota kéttárcsás hibrid hajtású műtrágyaszóró működése sokban hasonlít a KVERNELAND Exacta TLX GEOspread típusjelzésű műtrágyaszóróéhoz.

A Kubota az „e-Power program” keretében opcióként kínál a traktor hátsó részén, a TLT-hajtás mellett elhelyezhető villamosgenerátor egységet, amely 10,5 kW és 56 V egyenáramú energiaellátást szolgáltathat a munkagép számára.


3. ábra. Kubota hibrid hajtású műtrágyaszóró kialakításának vázlata1. inverter és vezérlőegység 2. villamos csatlakozó 3. bolygómű villanymotorral 4. TLT-hajtás tengelycsonkja 5. szórótárcsa (forrás: https://www.vandammechanisatie.nl)


3. kép. IsoMatch Tellus terminál (forrás: https://hu.kverneland.com)


4. kép. Kubota hibrid hajtású műtrágyaszóró mechanikai és villamos hajtásának képe (forrás: https://www.vandammechanisatie.nl)

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS, SZIE GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR, JÁRMŰTECHNIKA TANSZÉK