fbpx

Fagyok Ukrajnában; a szilva erősen érintett

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 16.

Azok a május eleji fagyok, amelyek az orosz búzatermést is több százezer hektáron semmisítették meg, Ukrajnában is károkat okoztak. A mínuszok a gyümölcsösök, főként a szilváskertek potenciális termését is megtizedelték az országban.

szilva
A fejlődő gyümölcsök egy része mindenütt lehullott (fotó: Horizont Média)

A legrosszabbkor érkezett a fagy

A beszámolók szerint a gazdaságok jelentős mértékű fagykárokat szenvedtek, miután az extrém meleg telet egy ilyen, hideghullámokkal tarkított időjárás váltotta fel. Novomoszkovszkij régióban a szántóföldeken is pusztított a fagy. A legnagyobb terméskiesést a május 5-i hidegbetörés okozta a gyümölcsösökben. Egyes régiókban a kajszitermés egy részéről is le kell mondani, a szilvatermést pedig szinte mindenütt érte valamekkora kár.

A gyümölcstermelők szerint sem a fagyvédelmi öntözés, sem a füstölés, sem a gyertyázás nem segített idén. Azt mondják, a legrosszabb fenofázisban érkezett a fagy. Ha akár korábban, akár a gyümölcsfejlődés későbbi szakaszában érkezett volna a mínusz, azt jobban elviselték volna a szilvafák. A kár pontos mértékét még nem tudni.

Nem az ukrán szilvától félünk

Ukrajna átlagosan 300 tonna szilvát tud elindítani exportra, korántsem olyan veszélyes ellenfél az EU piacán, mint a moldáv termelők. Ők a tavalyi év folyamán 78 ezer tonna szilvát exportáltak, amiből Németországba is jutott 7,5 ezer tonna. Magyarország 2020 előtt 7 ezer tonna feletti mennyiséget exportált szilvából, ezt követően 3-4 ezer tonnára esett a kivitel. Ezt mi is Németországban, illetve Romániában szeretnénk eladni. Az utóbbi években visszaszorultunk a német piacon, sőt, importálunk onnan szilvát. (Lásd még: Elindult az olcsó moldáv szilva Európába.)