fbpx

Inputok: csak a drasztikus árcsökkentésre reagálnak a gazdák

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 16.

A mezőgazdasági inputok – műtrágyák, növényvédő szerek és gépek – forgalmi adatait összegezte jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A kereslet csak a lényegesen olcsóbbá vált műtrágyák iránt nőtt meg idén.

műtrágya
Műtrágyából végre többet tudtunk vásárolni (forrás: socksvariety.com)

Többet vásároltak az olcsóbb műtrágyákból

A műtrágyák 2024 első negyedévében 18–54 százalékkal voltak olcsóbbak, mint 2023 azonos időszakában. A MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol fele annyiba sem került, mint tavaly, de a karbamid is 40 százalékkal volt olcsóbb, és csaknem ennyivel szelídült az összetett műtrágyák (NP és NPK) ára is. A kálium-kloridért közel 35 százalékkal kellett kevesebbet kiadniuk a gazdálkodóknak, míg a szuperfoszfát ára csak 18 százalékkal mérséklődött tavaly óta. Az AKI jelentése kiemeli: a 2021. év eleji árakhoz képest a legtöbb termékért még így is közel kétszer többet kellett fizetni.

Az áresésének köszönhetően 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb: a fele áron elérhető termékből dupla annyit vásároltak a gazdaságok. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez a műtrágya adta. A többi megfigyelt termék esetében is nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában, kivéve a szuperfoszfátot, amelyiknek kevésbé esett az ára. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett.

A növényvédő szerekre csökkent a kereslet

A növényvédő szerek értékesítési átlagára néhány termék kivételével mérséklődött (jellemzően 10-15%-kal) az előző év első negyedévéhez képest. A vizsgált két glifozáttartalmú gyomirtó ára gyakorlatilag megfeleződött. (Lásd még: Éles a verseny a gyomirtók piacán – ez jó árakat jelent.) Árnövekedést csak egy rovarölő és egy gyomirtó szer mutatott. Az ármérséklődés általános méretékével elégedetlenek lehettek a gazdák, mivel a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak, mint egy évvel korábban. A tavalyi „rovarmentes” év után az inszekticidekből 28 százalékkal esett vissza az eladott mennyiség, és a gyomirtókból is 6 százalékkal kevesebb fogyott. Ezzel szemben a csapadékos tél után a gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal emelkedett.

Tavaly befagyott a gépforgalmazás

A jelentés összegzi a tavalyi gépforgalmazást is. Eszerint a legnagyobb részarányt kitevő traktorokból 42 százalékkal kevesebbet tudtak értékesíteni a gépforgalmazók, az önjáró rakodókból pedig 33 százalékkal kevesebb talált gazdára. Kombájnokból 26 százalékkal csökkent az eladott mennyiség. A munkagépekből is kevesebbet vásároltak a gazdaságok. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépekre volt igény, de ezekből is 30 százalékkal csökkent az értékesítés. A gyümölcs- és szőlőápolás gépeit erősen pályázatfüggően vásárolják az üzemek, tavaly 58 százalékkal kevesebb ilyen gépet vásároltak.