fbpx

A repcének elege van az indiánnyárból

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 17.

Sürgősen csapadékra van szüksége az olajnövénynek, de egyelőre sajnos nem úgy tűnik, hogy érkezne az eső a frissen elvetett repce-vetőmagokra.

 

 

Egyre inkább fenyegeti a csapadékhiány a nemrég elvetett repcét. Legutóbb augusztusban, vagyis a vetés idején volt számottevő eső, ami akkor nagyon jól jött az elvetett magnak, de az azóta beállt vénasszony-nyár már a fontos olajnövényünk kezdeti fejlődését veszélyezteti. A következő 4-5 napban viszont nem lehet számítani jelentősebb mennyiségű csapadékra: a következő napokban is napos, száraz, csendes idő várható, és a talaj tovább fog száradni. Ez most azért szomorú prognózis, mert a repce piaci kilátásai jók, ígéretes lehetőségek nyílhatnak a jövő évi termésre.

 

 

Az viszont jó hír, hogy a viaszérés fenológiai fázisában járó kukorica jó termés ígér a legtöbb helyen, s ugyanúgy megfelelő neki a száraz, utónyári meleg, mint a napraforgónak, ami az állományszáradás fázisában jár, sőt, már folyik a deszikkálása, betakarítása. Ugyancsak kedvez az időjárás
a most érő gyümölcsöknek: a napsütéses, eddig még viszonylag szélcsendes időbe elősegíti a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulását, illetve megfelelő a mezőgazdasági munkákhoz.