fbpx

A K&H kiváló „zöld” banknak bizonyult

Írta: Sajtóközlemény - 2024 február 07.

A K&H hitelezési gyakorlatának minden eleme azt támogatja, hogy az agrárium 2030-ra 21 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázkibocsátását. A finanszírozás mellett ezért különböző programokkal is segíti az ágazat szereplőit, miközben erősíti környezetvédelmi tudatosságukat. A Joint Venture Szövetség zsűrije ezt díjazta.

facélia
Az olajretek mellé érdemes mézontófüvet párosítani, ha a méheknek is jót akarunk (fotó: Horizont Média)

Társadalmi felelősségvállalás

A K&H a Joint Venture Szövetség zsűrije előtt két kategóriában is második helyezést ért el a „Companies for the Future Award” versenyen. Az egyik a legjobb ökoszisztémát-építő vállalatokat értékelte, a másik az ún. ESG értékek támogatását. Az angol betűszó arra utal, hogy a vállalat a mindennapi tevékenységében rejlő környezeti és társadalmi hatásokat is nyomon követi, azaz a gazdasági tevékenységének nem pénzügyi kockázataival is számol. A legjobb ökoszisztémát építő vállalatok pedig az üzleti élet olyan szereplői, amelyek a saját célkitűzéseik megvalósítása során a teljes társadalom érdekeit is figyelembe veszik.

Demeter Zoltán
Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője
(Fotó: Joint Venture Szövetség)

Konkrét programok az agrárium zöldítéséért

A K&H esetében a zsűri nagyra értékelte azt a vállalást, hogy a pénzintézet a portfolióját úgy alakítja át, hogy az a Párizsi Egyezménnyel összhangban az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot finanszírozza. Az agrárüzletág esetében ez azt jelenti, hogy a bank hitelezési portfóliójában 2030-ra 21 százalékkal csökkenti a szektor üvegházhatású gázkibocsátását. A finanszírozás mellett ezért különböző programokkal is segíti az ágazat szereplőit, miközben erősíti környezetvédelmi tudatosságukat.  

A zsűri kiemelte azt a többlépcsős programot, amelynek része a K&H Zöld vetőmag kezdeményezése és a K&H agrár CO2-kalkulátor. Az előbbi egy talajvédő vetőmagcsomag, a mézontófű és az olajretek keveréke, így a kisarjadó növényállomány nemcsak védi a termőföldet, de hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához is. A kalkulátor pedig megmutatja, hogy mekkora ÜHG-kibocsátása van az adott gazdaságnak, így támogatva a vállalkozás környezettudatosságát és fenntartható működését. Továbbá a K&H 2015-ben elindított egy Fenntartható agráriumért” ösztöndíjpályázatot is, ami anyagi és szakmai támogatással segíti azon hallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik a fenntartható, körforgásos gazdálkodással foglalkoznak.

Hitelt az kap, aki zöldebben működik

A bank egyre szigorúbb feltételeket támaszt az általa finanszírozott vállalatokkal és projektekkel szemben is annak érdekében, hogy azok csökkentsék környezeti lábnyomukat. A zsűri kiemelte a lakossági ingatlanállomány energiahatékonyságának javítását segítő rezsikalkulátor (www.kh.hu/rezsi-kalkulator) szerepét is, ami tökéletesen illeszkedik a kibocsátás-csökkentési célokhoz. Továbbá a bank elsőként lépett a hazai piacra „zöld” lakáshitellel, ami felújításra és lakásvásárlásra is igényelhető, és az energiahatékony felújításokat, megoldásokat finanszírozza.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Egy magyar projekt, ami betarthatóbb uniós előírásokhoz visz.