fbpx

A leghatékonyabb gazdákat díjazta a Kukorica Kör Egyesület

Írta: MezőHír-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 05.

A Kukorica Kör Egyesület szakmai fórummal egybekötött 2023-as évi, Kukoricázz velünk! termelési versenyének díjátadó ünnepségét 2024. január 16-án tartották Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Két kategóriában, öntözés nélküli és öntözött kategóriában díjazták a verseny résztvevőit.

A Kukorica Kör Egyesület tavalyi évben hirdetett termelési versenyére 21 gazdálkodó nevezett, hogy megmérettessék szakmai tudásukat a hazai termelők körében. A gazdák az ország különböző pontjáról, összesen 12 megyéből jelentkeztek a versenyre, különböző talajadottságokkal, időjárási viszonyokkal rendelkező területekről. A verseny célja az volt, hogy a különböző gazdálkodási gyakorlatokat összevetve, több termelési adatot kielemezve kiderüljön, hogy melyik gazdálkodó tudja a legtöbb nyereséget realizálni a területén. A verseny hazánkban formabontó, hiszen nemcsak a betakarított termés mennyisége kerül mérlegre, hanem a gazdálkodás számos tényezője.

A 2023-as termelési évben lezajlott versenyen a gazdák meghívásos alapon vehettek részt, de az idei, 2024-es termelési versenyre már nyitott a jelentkezés lehetősége minden, a saját gazdálkodását megmérettetni kívánó gazda előtt. Az Egyesület a termelési verseny díjátadó ceremóniáját egy szakmai programmal kötötte egybe, így a résztvevők az agráriumot jelenleg érintő kérdésekbe is betekintést kaptak. Az eseményen Daoda Zoltán, az egyesület vezetője évértékelőjében összegezte a Kukorica Kör Egyesület tavalyi működését, kiemelten beszélt a 2023-ban már élesben, meghívásos alapon zajlott termelési versenyről. A vezető elmondta, hogy az egyedülálló, újszerű szakmai megmérettetést a megkeresett gazdák nagy nyitottsággal, versenyszellemmel fogadták.

„Napjainkra már minden fórumon erről hallani, hogy nem az számít, hogy mekkora a terméshozam, hanem mekkora és fenntartható-e a hektáronkénti elért nyereség, profit. A versenyünk segít a gazdáknak a szemléletváltás lépéseit megtenni, és a kukoricát követően a többi szántóföldi kultúránál is a hasonló gondolkodást megalapozni” – mondta Daoda Zoltán.

A mezőgazdasági termelés mára matematikai feladvánnyá változott

Ezek kukoricáznak velünk! címmel tartott előadást Fórián Zoltán vezető agrárszakértő (Erste Bank Agrár Kompetencia Központ), aki kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaságban korszakos változások zajlanak, és az újjászületés bizony fájdalmakkal jár, ami jól látható a kukoricaterület 30 százalékos csökkenésében ugyanúgy, mint a lassan véglegesülő tavalyi pénzügyi mérlegek alakulásában. Hozzátette, vannak szép számmal, akik 2023-ban is keresnek a kukoricán, kis- és nagyüzemben egyaránt. „A kukorica a legkézzelfoghatóbban bizonyítja, mennyi beidegződéssel kell szakítanunk. Az általános megközelítéssel ellentétben, amikor egy hozamszinthez kötik a nyereségpontot, én úgy vélem, hogy a költségek optimalizálása hozta inkább a jövedelmet. Ez nem kispórolást, hanem a talaj jobb ismeretét, és okszerű költést feltételez” – tette hozzá a szakember. Ahogy arra is kitért, hogy a kukorica árában növekedés már nem várható, ezért pontosan tisztában kell lennünk a jövedelmezősége lehetséges helyével. Márpedig jelenleg ez a tárolásban és a logisztikában van.

Az öntözés nélküli kategória nyertesei

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító Mezőgazdasági Üzleti igazgatója szerint 2023-ban jó évet zártak a mezőgazdasággal foglalkozó biztosítók.

A károk lokálisak voltak csak, bár olyan kockázatok jelentek meg, melyek korábban nem voltak jellemzőek, mint például a felhőszakadás, de megnőtt a viharok károkozása is. A 2022-es év veszteségeinek ellenére a gazdák viszont nem kötöttek több biztosítást a 2023-as szezonra, a hazai termőterület fele most sem rendelkezik biztosítással. Európában ez nagyon alacsony arány, jelentősen le vagyunk maradva ezen a területen, pedig a biztosítás költsége a legalacsonyabb költség a növénytermesztésben.

Az öntözött kategória nyertesei

Akik a leghatékonyabban kukoricáztak 2023-ban

Az előadásokat követően az esemény legizgalmasabb része következett, a díjátadó ceremónia. A 21 gazdálkodó közül összesen 6 versenyzőt jutalmazott az egyesület zsűrije, a díjakat Daoda Zoltán adta át.

Öntözés nélküli kategória helyezései:

‑ György Gergő Dániel (a versenyző termelő helyett a díjat édesapja, a kategória 2. helyezettje vette át),

‑ György Dániel,

‑ Csepregi Attila.

Az öntözött kategória nyertesei:

‑ Ifj. Borbély István,

‑ Dusnoki Csaba,

‑ Bakó Norbert.

A hat díjazott az OTP Bank különdíjában is részesült, a Huminisz Kft. három termelőt, Bakó Norbertet, ifj. Borbély Istvánt és Csepregi Attilát a vadonatúj növénykondicionálójából összeállított csomaggal jutalmazta. Az egyesület tagjaként a Magro.hu a versenyben részt vevők számára 3 hónapos Prémium előfizetést ajánlott fel.

Az egyesület az idei évben is meghirdeti termelési versenyét, melyre 2024. április 1-ig lehet jelentkezni az [email protected]e-mail címen.