fbpx

Jön az egyiptomi sárgarépa – és marad is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 05.

Elkezdődött az egyiptomi sárgarépa értékesítési szezonja. A helyiek örömmel látják, hogy az európai termelés nem képes magához térni, sőt, azt remélik, hogy már nem is fog.

egyiptomi sárgarépa
Az uniós piac új vadászterepe az egyiptomi zöldségkereskedőknek (forrás: freshplaza.com)

Mindenkit megelőzve termelik a primőrt

Korábban ismeretlen fogalom volt Európában az egyiptomi sárgarépaimport, de az orosz-ukrán háború és vele együtt a termelési-tárolási költségek elszabadulása megtette a hatását: az uniós termelés elveszítette a versenyképességét a nemzetközi piacon. Egyiptomban annyival olcsóbban lehet megtermelni akár a sárgarépát, akár a hagymát, hogy kereskedőik a szállítási költségek ellenére is kedvező alternatívát kínálnak az európai beszerzőknek.

A répa kedveli Egyiptom sivatagi, homokos talaját. Erős, egyenes és fonálféregmentes répatestek fejlődnek az ilyen közegben. A helyiek ügyelek arra is, hogy a legnépszerűbb fajtákat termesszék, ilyen például a holland nemesítésű, korai Jerada F1. Az egyiptomiak hektáronként 30 tonnát is megtermelnek ebből a primőr termékből.

Az egyiptomi áru valóban nagyon korán, az ausztrál, spanyol, török vagy izraeli konkurencia előtt megjelenik a piacon. A termelési költségeik pedig olyan alacsonyak, hogy egyes versenytársakkal szemben akár 40%-os árelőnnyel bírnak. Volumen szempontjából is nagy a termelési kapacitásuk, az éghajlat tekintetében pedig nem élnek meg olyan változásokat, mint Európa.

Ez a vonat már elment?

Egy egyiptomi AfriGoodGrows 28-féle mezőgazdasági termék előállításával és nemzetközi kereskedelmével foglalkozik, ezek egyike a sárgarépa. A vállalat vezetője, Zayed Lasheen szerint kiváló szezont zártak az egyiptomi gazdaságok: 50%-kal nőtt a mennyiség és a minőség is jó. Ez lehetővé teszi, hogy az egyiptomi áru még versenyképesebb áron jelenjen meg a nemzetközi piacon. Az AfriGoodGrow répaterülete ebben a szezonban már eléri a 170 hektárt, feldolgozási kapacitásuk pedig óránként 3-6 tonna terményt képes piacképes állapotba hozni. A répát 0 és 3 Celsius fok közötti hőmérsékleten tárolják.

A legnagyobb érdeklődést az egyiptomi árura leginkább az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Oroszországból és Franciaországból tapasztalják. (A tüntető francia gazdák egyik baja éppen az egyiptomi és spanyol konkurencia erősödése.) A vártnál kisebb keresletet mutatnak az Öböl-menti országok, az afrikai országok és Jordánia. Zayed Lasheen úgy gondolja, hogy az egyiptomi sárgarépa iránti kereslet akkor sem fog csökkenni Európából, ha az energiaköltségek tovább mérséklődnek. Mint mondja: „Most, hogy a nemzetközi piac felfedezte a sárgarépánkat, már nehéz lesz leváltani az egyiptomi származású termékeket.”

A lengyel helyzetről itt írtunk legutóbb: Hét év alatt a répatermés harmada tűnt el.