fbpx

Ennyi kukorica maradhat az ukránok nyakán októberig

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 14.

Még nem tudjuk, hogy mekkora területen és milyen körülmények között tudnak vetni az ukrán termelők 2023-ban, de az már megbecsülhető, hogy mekkora áthúzódó készlet lesz a nyakukban aratáskor.

gabonavagon
Töretlen lendülettel érkezik az ukrán kukorica (forrás: N. Jankauskas/LRT)

Aki szeptemberben inkább árpavetőmagot vásárolt és nem sok mozgásteret hagyott a kukoricának, az az ukrán készletek alapján jó döntést hozott.

Nagyon szűk árpakészlet

Az USDA legfrissebb összesítése szerint idén az ukrán gazdálkodók harmadával kisebb területről (1,78 millió hektár) 40 százalékkal kevesebb árpát arattak. A legfeljebb 6 millió tonnás terményből 2,8 millió tonna hagyhatja el az országot a következő betakarításig (illetve sokkal hamarabb), ez csak a fele az előző gazdasági év teljesítményének. Az ország belső igénye a korábbi 4 millió tonnáról 3,6-ra csökken, a raktárkészletek pedig megfeleződnek (400 ezer tonna) 2023 júliusáig.

8 milliós felesleg kukoricából

A kukorica betakarítható területe 31 százalékkal volt kisebb idén a tavalyinál (3,78 millió hektár), a termés azonban 45 százalékkal csökkenhet, hiszen az állományok 40 százaléka még mindig lábon áll. A 23,1 millió tonnára becsült kukoricából 20,2 millió tonna kerülhet exportra, hiszen a betakarítás kezdetekor 11 millió tonna még mindig a tárolókban hevert, ez a korábban becsült készlet közel két és félszerese. A belső felhasználás is csökkenni fog a korábbi 6,5 millió tonnáról 5,6-ra, így 2023 októberében is lesz még bő 8 millió tonna eladatlan kukoricájuk az idei termésből.

A kukorica jelenleg 194 dolláros tonnánkénti áron (75-76 ezer Ft) érkezik a magyar határra, és csökken az ára. A tengeri kikötőkben is 195 dollárért rakják hajóra. Az árpát 230 dolláros áron (89-90 ezer Ft) le is szállítják Konstancába, szárazföldi exportja minimális.