fbpx

Mehet az ukrán borsó Kínába

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 06.

Ma még csak a korábbi potenciál felét hozza ukrán borsótermelés, de hamarosan az elvesztett területek dacára is elérhetik a korábbi számokat. Ehhez először is piacot találtak, a többit a keresletre és az emelkedő árakra bízzák.

borsó
A korábbi termelési szint felét már visszahozták (forrás: uga.ua)

A Kínai Népköztársaság hatóságai elfogadták azt a növény-egészségügyi jegyzőkönyvet, ami lehetővé teszi a zöldborsó behozatalát Ukrajnából. Az ukrán agrártárca és fogyasztóvédelem már 3 éve dolgozik azon, hogy ezt elérjék Pekingben.

400 ezer tonna már megvan

Az ország a háború kitörésének évében elvesztette legfőbb borsótermelő régióit, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Harkov térségét. A termelés a 2021. évi felére esett, 270 ezer tonnára. 2023-ban a korábbi termelési szintet felerészben sikerült visszahozni, és a betakarított borsómennyiség 400 ezer tonnára emelkedett. Csak hogy érezzük, mire volt képes a békeidőkben Ukrajna: 2017-ben egymillió tonnát(!) takarítottak be ebből a fehérjenövényből. A világ vezető termelőivel is érdemes összevetni ezt a számot: 2022-ben Kanada 3,4 millió tonna, Oroszország 3,6 millió tonna borsóval büszkélkedhetett.

nagy borsótermelők a világban
Forrás: ourworldindata.org

A piacuk is elveszett, de szereztek másikat

A tavalyi termésből júliustól november végéig 133 ezer tonna borsót exportáltak, ami 22%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményét. Ezt is érdemes történelmi távlatba helyezni: 2019-ig alapvetően Indiának exportáltak 150-350 ezer tonnákat. Azóta India önellátó lett ebből a termékből, ezért is vált annyira fontossá Ukrajnának a kínai piac elnyerése.

Az ukrán borsó exportára továbbra is alacsony szinten van, a kikötőbe szállítva 230-250 dollár/t (kb. 86 ezer Ft/t) között mozog, míg a feldolgozók 10.000-10.500 hrivnyát (nagyjából 98 ezer forintot) adtak egy tonna beszállított borsóért. Az ukrán agrártárca reményei szerint a kínai exportkilátások támogatni fogják a keresletet és az árakat, így a gazdálkodók is érdekeltek lesznek a borsó vetésterületének növelésében.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Mennyire magyar a bab, a borsó, a lencse?