fbpx

Kétségbeesett egymás alá ígérgetés a búzatenderen

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 20.

A legutóbbi tendert azért fújta le Egyiptom, mert sokallotta az orosz búza 265 dolláros árát. Ebből okulva az új tenderen már olcsóbban kínálták az árujukat az oroszok. Egyiptom értékelte a gesztust, és figyelmen kívül hagyta a rivális nemzetek ennél is kedvezőbb ajánlatait. Ez az eredménytelen egymás alá licitálás rossz hír az uniós búzaárakra nézve.

Novorosszijszk
Novorosszijszk gabonaterminál – innen indul a legtöbb orosz búza (forrás: tadviser.com)

Az egyiptomi állam január 17-én tartotta a második nemzetközi búzavásárlási tendert. Az aukcióra 10 orosz, 3 francia és egy ukrán ajánlat futott be. Az ukrajnai Nibulon mindössze 229,75 dollár/tonna FOB áron hajóra rakta volna az árut, a franciák 259,68-262 dolláros FOB árat mondtak, míg az oroszok a kormányzati direktívának megfelelően egységesen 260 dolláros árral jelentek meg. (Mindegyik 180 napos fizetési határidővel.)

Kétségbeesett akciózás

Érdekes, hogy az egyetlen elfogadott, francia ajánlat nemcsak hajóra rakva, hanem a rendeltetési helyre leszállítva is olcsóbbra jött ki, mint a jóval közelebbről, de veszélyes vizeken érkező orosz áru (284,5 vs 285, 67 USD/t). Mégis csak 60 ezer tonnát rendeltek belőle az egyiptomiak, míg az orosz búzából 300 ezer tonnát kértek. Az extrém olcsó ukrán ajánlatot pedig teljesen figyelmen kívül hagyták.

Pedig ők aztán tényleg mindent megtettek: 35 dollárral olcsóbb ajánlattal érkeztek, mint a legutóbbi tenderen. A franciák is áldozatot hoztak ezért a sovány megrendelésért: nagyjából 12 dollárt engedek a korábbi áraikból. A legkevésbé az oroszoknak fájt az üzlet: 5 dollárral megúszták a versengést. Az uniós búzaárakra nézve rossz hír ez az eredménytelen egymás alá licitálás.

Volt annyira olcsó, hogy ne az ár döntsön

Mindenki annyit engedett az árból, hogy Egyiptom már más szempontokat is mérlegelhetett, legyen ez a legnagyobb beszállító iránti elkötelezettség, a megszokott minőség vagy bármi más. Ne feledjük, 2023-ban az egyiptomi búzaimport 70 százalékát az orosz búza uralta (7,56 millió tonna a 11 tonnás importból), az ukrán szállítmányok csak a 12 százalékát fedték le.

Számunkra mindebből az a lényeg, hogy még az oroszokat alulmúló árral sem biztos, hogy nyer egy európai, ami a kontinensre beragadó búzát és alacsony árakat jelent. A párizsi tőzsdén egyelőre csak 1%-kal estek a márciusi és májusi árak, mivel az idei aratástól nem sok jót várnak az elemzők. Addig viszont a túlkínálat dominálja a piacot.