fbpx

Tovább drágult az orosz búza, Egyiptom duzzog és nem kéri

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 03.

10 nap alatt 5 dollárt emelkedett a kenyérgabona ára, amit Egyiptom nem volt hajlandó tudomásul venni. Inkább senkitől nem vásárolt a legutóbbi aukción. Orosz elemzők szerint az 50 millió tonnás eladási célt csak úgy lehetne elérni, ha a szakvezetés nem szabályozná az árakat.

búza tároló
Nem is olyan egyszerű eladni 50 millió tonnát (fotó: Horizont Média)

Olcsóbb, de kevesebb volt az ukrán áru

Az egyiptomi állami kereskedőház, a GASC december 28-án hirdetett utoljára aukciót márciusi szállítású búzára. Az oroszok a 180 napos fizetési határidejű kenyérgabonát 265 dollárért kínálták fel (FOB), a franciák átlag 271 dollárért, a románok átlag 272 dollárért ajánlottak néhány szállítmányt. Ukrán részről csak a Nibulon pályázott 262,35 USD/t FOB áron. (270 napos fizetési határidővel 5-20 dollárral magasabbak az árszintek.) Számottevő mennyiség – 10 ajánlat – csak orosz oldalról érkezett a tenderre, mind azonos áron.

Az egyiptomiak arra számítottak, hogy az orosz ár 5 dollárral alacsonyabb lesz, annyi, mint a 10 nappal korábbi tenderen volt. Akkor közel félmillió tonnát rendeltek a partnereiktől. Most erre hivatkozva mennyiségi kedvezményt kértek a pályázóktól, de azok nem tehettek semmit: az orosz árak kötöttek, a mezőgazdasági minisztérium megszabta az alsó határt. Az egyiptomiak végül duzzogva törölték a tendert, és inkább senkitől nem vásároltak semmit.

Nem lesz jó ez az árszint

A SovEcon szerint az orosz kikötők forgalma decemberben kisebb volt, mint az őszi időszakban. Búzából a hónap első három hetében 2 millió tonnát tudtak útnak indítani, szemben a novemberi 2,3 és az októberi 2,7 millió tonnával. Ennek egyik oka szerintük éppen az, hogy az orosz mezőgazdasági minisztérium szabályozza a búza árát, a másik a rossz tengeri időjárás lehet. Az orosz elemzők szerint – szemben az amerikai becsléssel – a következő aratásig eladható búza mennyisége így nem fogja elérni az 50 millió tonnát. A legújabb számítások már „csak” 48,6 millió tonnával kalkulálnak.

Kapcsolódó cikkünk: Ha így marad az idő, jövőre megint rengeteg orosz búza lesz.