fbpx

Nincs mivel kiváltani a szóját, Kína óriási importra készül

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 22.

100 millió tonna szójaimport áll szemben 17 millió tonna saját babbal – így fest a kínai mérleg. Tavaly még olcsó volt a takarmánygabona, meg tudták oldani a szója részleges kiváltását a takarmányban, idén már ez sem éri meg.

szója szállítás
Magas gabonaárak mellett még nehezebben helyettesíthető a szója (forrás: unitedsoybean.org)

A szója is olyan drága, hogy most ezt sem veszik

Az afrikai sertéspis 2018-as kitörését követően Kínában mostanra helyreállt a hústermelés. Megnövekedett a kocalétszám, emellett nagyobb baromfihús-termelési kapacitás jött létre, folyamatosan növekszik a kérődzők száma és a tógazdasági halállomány is. Így az elemzők 2022/23-as gazdasági évre rekord nagyságú, 100 millió tonnás kínai szójaimportra számítanak. A 2021/22-es szezonra 95 millió tonnára taksálták a behozandó szója mennyiségét, de ez a várakozás a megtorpanó sertés- és baromfiárak, illetve a növekvő termelési költségek miatt, úgy tűnik, nem teljesül. A szója árának drasztikus emelkedése arra késztette Pekinget, hogy inkább az állami tartalékokat értékesítse új készletek vásárlása helyett. (Lásd cikkünket: Túl drága a szója Kínának, felmondják a szerződéseiket.)

Fő növényi fehérjeforrások

Kínában az olajos magvak termelése a 2022/23-as évben az előrejelzések szerint enyhén (+2%), 62,4 millió tonnára emelkedik, köszönhetően ezek piaci keresletének és a termesztés magas állami támogatásának. Ebből a szójatermés 17,4 millió tonnát tehet ki idén, a repce 14,7 millió tonnát, a földimogyoró 18,3 millió tonnát, a gyapotmag 9,6 millió tonnát. A napraforgótermés csekély, 2,4 millió tonna. Szóját elsősorban Brazíliából, az Egyesült Államokból és Argentínából szoktak vásárolni, repcét Kanadából, földimogyorót Szenegálból és Szudánból. (A takarmányozás fehérjeigényét perui halliszttel is fedezik.)

A számítások szerint a beszállított import babbal együtt mintegy 98,5 millió tonna szójadarát állíthat elő az ország a futó gazdasági évben. Ennek részleges helyettesítésére tavaly árpát, búzát, cirkot, rizst használtak a takarmánygyártók, de mivel a többi takarmánygabona ára is magas, így kicsi a mozgástér a szójadara kiváltására. (Lásd még cikkünket: Rizst esznek az állatok, mert a kukorica túl drága.)

A háború betesz a napraforgóolaj-importnak

Kész növényi olajokból 2022/23 folyamán mintegy 11-12 millió tonnát vásárolhatnak a külpiacról, ennek 57 százaléka pálmaolaj. Jelentős a kanadai repceolaj behozatala is (1,9 millió tonna). A harmadik helyen pedig az ukrán és orosz napraforgóolaj áll, amiből idén jó, ha 1,1 millió tonnát be tudnak szállítani a háborús helyzet miatt.