fbpx

A helyes telepítés 100%-os kármentességet jelenthet!

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 november 15.

A Bakony erősen vadnyomásos térségében (is) folyamatosan probléma a mezőgazdasági károk megelőzése. Amikor nincs kompromisszumos megállapodás vadásztársaság és gazdálkodó között, akkor a legkézenfekvőbb a leginkább költségkímélő megoldást választani, a legnagyobb elvárható hatékonyság mellett.

 

Próbaképp vették – bevált

Mindezt a Hertelendy Vadásztársaság elnöke is megerősíti, miután az elmúlt években nem sikerült dűlőre jutniuk egy a társaság erdejével határos gazdaság tulajdonosával. – A közös megoldásban, például elkerítéses védekezésben nem volt partner, így hát nekünk kellett olyan megoldást találni, ami kíméli a vadásztársaság költségvetését, de a kívánt célt is eléri. Sokat hallottunk a Doxmand ultrahangos vadriasztóiról, így hát próbaképp vettünk néhány darabot. Addig az ősz derekától fogva szinte folyamatosan azzal küszködtünk, hogy 50-60 példányos rudli tapos és rág az ősszel vetett káposztarepcében. Idén ez a probléma egyszerűen megszűnt – vág a közepébe Borbély László.

 

Doxmand ultrahangos vadriasztó

 

Ott van a levegőben

A vadásztársaság elnöke nem tagadja, hogy eleinte szkeptikus volt a Doxmand ultrahangos berendezéseinek hatékonyságát illetően. – Ezért aztán, amikor telepítettük az első néhány darabot, odaültem kettő közé, hogy lássam, mit tapasztalok. Hangot persze nem hallottam, de vadászként, az érzékeny figyelemmel szinte éreztem, hogy „valami van a levegőben”. Akkor már el tudtam képzelni, hogy a még érzékenyebb állatokat mennyire zavarhatja a váltakozó frekvenciájú ultrahang. És nem is csalódtunk – teszi hozzá az elnök. Azóta több berendezést is vásároltak a gyártótól, mert a hatékonyságát meggyőzőnek találták. – Volt néhány gázpuskánk is korábban, de ott azt láttuk, hogy szépen hozzászoktak a vadak. Az ultrahangot viszont nem tudják megszokni, tartósan elkerülik azt a térséget, ahol érzékelik ezt a hatást.

Mint mondja, idén már az említett, legkritikusabb 10 hektáros repcetábla teljesen érintetlen. Nyoma sincs taposásnak, kártételnek, pedig korábban volt, hogy az egész erdőszéli táblarészt milliós nagyságrendű kár érte az állatok vonulása, jelenléte, éhsége folytán.

 

A telepítés fontossága

Borbély László ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a Doxmand ultrahangos vadriasztó telepítése sarkalatos a hatékony és eredményes működés szempontjából. – Néhány gazdatársunknál tapasztalom, hogy gondatlanul helyezik ki a berendezést. Pedig csak azt kell elképzelni, hogy hogyan működik a hanghatás. Ha bármi a hang útjában áll, akkor máris gyengül vagy akár el is tűnik az ereje, és ugyanígy van ez az ultrahanggal is. Fontos tehát, hogy nem szabad a Doxmandot a kultúrába vagy fa mögé, illetve nem érdemes túl magasra vagy alacsonyra tenni, mert akkor nem jut el a nyílt terepre, ahol meg kell előzni a vad betörését – fejti ki a vadász-szakember. Azt sem felejti el hozzátenni, hogy mint minden más vadkármegelőző technikánál, az ultrahangos megoldásnál sem nélkülözhető a gazda és/vagy a vadásztársaság körültekintő, ellenőrző jelenléte. – Az emberi jelenlétre, ellenőrzésre, a vadak távoltartásában az emberi odafigyelésre mindig is szükség lesz. A Doxmand vadriasztó ebben nagyon komoly segítség, és nálunk bevált, már része a vadkár elleni védekezésnek – összegzi Borbély László. Megítélése szerint a hatékonyságban annak is szerepe van, hogy az ultrahangos vadriasztó fejlesztői folyamatosan kikérik és következetesen fel is használják a gazdáktól, vadászoktól kapott visszajelzéseket.

 

E-mail: [email protected]
Telefon: +36 30 692 8785
Web: www.doxmand.hu

 

SZERZŐ: KOHOUT ZOLTÁN