fbpx

Vastagon veszteséges az ukránok sztárnövénye

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 15.

Csigalassú az ukrán export, hosszú raktározási és magas szállítási költség rakódik az egyébként sem olcsón előállított terményekre. A gazdálkodás eredménye siralmas képet mutat.

gabonavonat
Mire a vagonba kerül a kukorica, már vastagon veszteséges (forrás: youtube/jacuzzibusguy)

Negyedére zsugorodó gazdálkodási eredmény

Normál esetben Ukrajna a következő év májusáig eladja az előző évi teljes termést, 2022-ben ez azonban – érthető okból – nem sikerült. A logisztikai akadályok miatt egészen 2023 végéig jelen volt az ukrán kínálatban a 2022. évi termés is. Az agrárium szereplői az év elején még abban bíztak, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó jól fog működni, ezért a szántóföldi termelés adózás előtti eredményét hektáronként 206 dollárra (73 ezer Ft) becsülték.

Az év közepén azonban megszűnt a gabonafolyosó, sőt kelet-európai korlátozások is életbe léptek, amelyek Lengyelország esetében az áruk puszta áthaladását is megakadályozták az országon keresztül. A raktározás és fuvarozás költségei megemelkedtek, a termények értéke pedig zuhant 2023 folyamán. Így végül a főbb szántóföldi növények termelésének adózás előtti eredménye hektáronként 47 dollárra (17 ezer Ft) szűkült. A negyedét sem érte el az év elején remélt eredménynek.

A kukorica masszívan veszteséges

Még szomorúbb, hogy a legfontosabb gabonafélék nagyon veszteségesnek bizonyultak. A kukorica az ukrán mezőgazdaság és export gerincét alkotja, de ezzel hektáronként 227 dolláros (80 ezer Ft) mínuszt könyveltek el a gazdaságok. A 2022-ben levágott és 2023-ban értékesített búza „csak” 19 dolláros (7 ezer Ft) ráfizetést jelentett az üzemeknek. Nyerni lényegében csak az olajmagokon tudtak.

2023-ban már olcsóbb volt a termelés, de az árak sem voltak fényesek. Mivel az értékesítési helyzet alig javult, 2024 végéig várhatunk, mire kiderül, hogy sikerült-e az ukránoknak visszatornászni a gazdálkodás eredményét a pozitív tartományba.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Meglepetést hoz az ukrán kukoricabetakarítás.