fbpx

Konstanca csúcsra jár, az uniós búzakivitel mégis döcög

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 15.

Az egy évvel ezelőttihez képest 11%-kal esett vissza az Európai Unió búzaexportja. Másrészt a romániai Konstanca kikötője rekord nagyságú gabonakivitelről számolt be. Ez a két információ máris sejteti az ukrán termények súlyát az uniós értékesítésben.

búza hajón
Elképesztő mennyiségű termény áramlott át a konstancai kikötőn (forrás: cyprusshippingnews.com)

A Földközi-tengeri áru dominanciája

A 2023/2024-es szezon júliusi kezdete óta szűk 16 millió tonnára (-11%) esett az EU búzaexportja a korábbi szezonhoz képest, jelentette a Reuters az Európai Bizottság adataira hivatkozva. Eszerint Románia volt az EU legnagyobb búzaexportőre. 4 millió tonnás kivitelével csaknem 700 ezer tonnát „vert rá” a francia exportra. Lengyelország 2,34 millió, Bulgária 1,67 millió és Litvánia 1,5 millió tonnával sorakoznak a top-exportőrök mögött.

A romániai Konstanca kikötőjéből 2023 folyamán 36 millió tonna gabona kelt útra, ami éves szinten 50%-os növekedést jelent. Ebből csak az ukrán termények 14 millió tonnát tettek ki. Bár ez a mennyiség a teljes export mintegy 40 százaléka, még mindig szerény ahhoz képest, hogy Ukrajna legalább háromszor több árut szeretett volna ezen az útvonalon az exportpiacra juttatni. A korábbi szándéknyilatkozatok szerint a román kormány is elképzelhetőnek tartotta, hogy havi 4 millió tonnára növelhető az ukrán gabona kiszállítása. Ez végül komoly kapacitáskorlátokba ütközött.

Reménytelen verseny a dömpinggel

A másik korlátot a gabona ára jelenti. Bár ez elmúlt hetekben a francia kereskedők sikeresen értékesíttek Kínának, az orosz kínálat nyomasztó fölénye erősen érződik a búzapiacon. Az uniós árajánlatok rendre magasabbak a földközi-tengerinél. Az EU eddig leginkább Marokkónak, Nigériának, Algériának, Egyiptomnak és Dél-Afrikának tudott búzát értékesíteni. Árpából mintegy 3,2 millió tonnát indítottak útnak az unióból. Ez viszont 3%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Itt írtunk róla, hogy az ukrán árpa is lendületesen érkezik a régiónkba. Kukoricából viszont 43%-kal esett az export. Spanyolország az aszály és az állattartás igényei miatt egymaga 4 millió tonna tengerit importált a futó értékesítési szezonban.

Lásd még kapcsolódó cikkünket: Ukrajna: a háború hatása az exportra annyi, mint egy aszályé?