fbpx

Szója: Brazília le-, Ukrajna felfelé korrigált

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 06.

Mégsem dönt csúcsot a brazil szójatermés és -export, az ukránok viszont rekordokkal számolhatnak. Az ukrán termelők elégedettek a babért kapott árral is.

szója
Rekordnak indult, de nem lesz az a brazil termés (fotó: Horizont Média)

2023 decemberében Ukrajna 436 ezer tonna szójababot exportált, ami elmarad a novemberi rekordértéktől (528 ezer tonna), de 22%-kal magasabb, mint 2022 decemberében volt. Eddig már 1,6 millió tonna szójabab hagyta el az országot, harmadával több, mint tavaly. Az export növekedésének oka, hogy Ukrajna idén mindenkori rekordot állított fel a szójatermelésben. A 4,8 millió tonnás eredmény 30 százalékkal szárnyalta túl a tavalyit. A korábbi termelési csúcsot 2018-ból jegyi az ország (4,5 millió tonna).

Ez a viszonylag olcsón termelhető fehérjenövény magas jövedelmezőséggel kecsegtet, mindig könnyen és gyorsan eladható az exportpiacokon. A futó értékesítési szezonban 3,1 millió tonna lépheti át belőle az országhatárt. A feldolgozóipar mintegy 1,5-1,6 millió tonnára tart igényt, a gyártás végtermékei javarészt szintén exportra kerülnek.

A szójabab telephelyi ára 128 ezer forintnak megfelelő hrivnyánál megállt, a gyárba beszállítva 160 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek érte. A dollár/hrivnya árfolyam nagyon kedvez az exportnak. Eközben Brazíliából azt hallani, hogy elmarad az újabb szójarekord, több mint 10 millió tonnával csökkentették a várható termés nagyságát a szezon végét érintő szárazság miatt. Az árakra ez a hír kevéssé hatott, mivel a szója bioüzemanyag célú felhasználásában is csökkenést látni.

Ez is érdekelheti a témában:

Szójavásárlással hízeleg Kína az USA-nak – pedig ráfizet
Az ukrán termés jobb, az orosz rosszabb lett, mint tavaly