fbpx

Itt egy új paradicsomvírus, marad a műtősruha az üvegházban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 29.

Újabb vírus fenyegeti a paradicsomot – és ebben már szinte semmi újdonság nincs. Hozzá kell szokni a műtőtisztasághoz az üvegházakban. A vírus vektora egy mikroszkopikus atka – nehéz lesz legyűrni.

Új vírus

Aggódnak az olasz paradicsomtermelők Szicíliában. Még le sem győzték a barna termésráncosodás vírusát (ToBRFV), máris egy újabb fenyeget, a „paradicsomfoltosodás vírusa”. Latin neve Blunervirus solani, angol nevéből eredő rövidítése: ToFBV (Tomato Fruit Blotch Virus). Hazánkban ismeretlen betegség. Tünetei hasonlítanak a barna termésráncosodásra, ami félrevezető lehet – figyelmeztet Walter Davino virológus professzor, aki téma elismert szakértője.

paradicsomfoltosodas
A foltosodás miatt eladhatatlanná válnak a bogyók (forrás: freshplaza.com)

Alattomos

„Az új vírust Ragusa területén találtunk. A kórokozót először 2018-ban azonosították Lazio térségében. Nagyon keveset tudunk róla, de az biztos, hogy sok kárt tud okozni, mivel egészen addig nem mutatnak tüneteket a növények, amíg a termések színesedni nem kezdenek. Ekkor a sárga foltokkal tarkított bogyók eladhatatlanná válnak. Magyarán a teljes termés kárba vész. Fontos tudás azonban, hogy a vírus vektora a paradicsom-levélatka (Aculops lycopersici), ami Szicíliában igen elterjedt” – magyaráz a professzor.

Sajnos ez a levélatka nálunk is jól ismert, a hajtatóházban képes áttelelni, palántával terjed. A fertőzött levelek száradnak, az atka olyan kicsi, hogy jelenlétét csak a szár rozsdás elszíneződése árulja el.

paradicsom-levélatka
Atkás paradicsom vöröses-rozsdás szára (forrás: jogazda.com)

A professzor hozzáfűzte: egyelőre nem találtak rezisztens vagy toleráns növényeket a vírussal szemben, ezért a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. „Amíg nincs más eszközünk a vírus visszaszorítására, nem tehetünk egyebet” – zárta szomorú beszámolóját Walter Davino.