fbpx

Online nyílt napok az agrárszakképzésben

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 03.

A pályaorinetációs nyílt napokra idén a koronavírus miatt nem kerül sor az iskolákban, de a digitális térben megrendezik. Az Agrárkamara táblázatos formában összefoglalta a szakképző intézmények idei bemutatkozási módjait. A táblázat folyamatosan frissül!

Magyarországon összesen 47 mezőgazdasági szakképző intézmény működik, amelyek fölött a fenntartói és irányító szervi jogokat és hatásköröket az Agrárminisztérium gyakorolja. 2020. januárjában az Állami Számvevőszék sajtótájékoztató keretében mutatta be az agráriskolák ellenőrzési tapasztalatait összegző elemzését. A több éven át tartó ellenőrzési sorozatban vagyongazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel, ezt követően a Számvevőszék 336 db javaslatot fogalmazott meg az ellenőrzött szervezetek vezetőinek, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kellett készíteniük.

Az agrárszakképzésen belül különösen a gépész szakma népszerű, öt év alatt 70 százalékkal nőtt az ezt választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek. Erről itt írtunk.

 

Forrás: A Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum bemutatkozó videója

 

A hagyományos nyílt napok idén a koronavírus miatt aligha valósulhatnak meg, ezért az iskolák többsége digitális platformok segítségével mutatkozik be. Az érdeklődő általános iskolai tanulók és szüleik a virtuális térben találkozhatnak a leendő középiskolájuk tanáraival, diákjaival, és tájékoztatást kapnak a megújult szakképzésről, az intézményben folyó oktatásról, a középfokú felvételi eljárásról, az ösztöndíjakról. Bepillanthatnak az iskolák mindennapjaiba, akár online tanórákon is részt vehetnek, betekintést nyerve az ott folyó munkába.

A járványügyi helyzet miatt az Agrárkamara hagyományos őszi pályaorientációs programsorozata sajnos nem tud megvalósulni, azonban a beiskolázást továbbra is támogatják. A megyei szakképzési referenshálózat segítségével összegyűjtötték az agrárszakképzésben érintett szakképző intézmények által kínált lehetőségeket, amelyek segítik a tanulók pálya- és iskolaválasztását. A folyamatosan frissülő táblázat itt követhető.