fbpx

A francia búza harmada novemberben még zsákban volt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 11.

Már írtunk róla, hogy a csapadékos késő ősz egész Európában csúszást okozott a búzavetésben. Az esők miatti területcsökkenés egyelőre nem tűnik vészesnek – az első becslések 1%-ról szóltak –, más a gond.

búza
A terület nagy részén nem került időben földbe a mag (forrás: farming.org.ua)

A közösség legnagyobb búzatermelője, Franciaország is megcsúszott a vetéssel, és éppen a legfontosabb régióit érintette leginkább a hosszú esőzés. Hauts de France és a Grand Est területén hosszú hetekre leálltak a munkák. Egyes elemzők szerint november közepére a francia búzavetések harmada még nem volt elvetve! Ezzel szemben Románia és Bulgária, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Ausztria inkább a túl száraz talajviszonyok miatt végzett gyenge minőségű munkát.

A megkésett vetés önmagában is hozamcsökkentő hatású, de még inkább az, ha a pénzhiány miatt a technológia összes elemén spórolni kényszerülnek a gazdák. A saját fogású mag visszavetése, a mérsékeltebb műtrágya- és növényvédőszer-használat nyomot hagy a jövő évi terméseredményen. Ahogy azt a gépvásárlási adatok is mutatják: a termelők még Németországban is forráshiánnyal küzdenek.

Az október közepéig lekerült kukoricatermés idén rendkívül szép lett, akár 8 millió tonnával is javulhat az európai kibocsátás, dacára a félmillió hektáros területcsökkenésnek. Másrészt még mindig vannak lábon álló táblák, ezek egyre kisebb eséllyel lesznek betakarítva. A magtárba került termés pedig csak akkor hoz nyereséget, ha 60 ezer forint fölé emelkedik a termény tonnánkénti ára.