fbpx

Bedönthetik a termelőket a kalászban kicsírázott búzaszemek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 29.

Millió tonnák váltak malmi célokra használhatatlanná a betakarítás előtti heves esőzésekben Kazahsztánban. A helyi gazdálkodók már eddig is anyagi gondokkal küzdöttek, most a kormány határozott támogatására számítanak: importtilalmat kérnek az orosz búzára.

búza kézben
Nagyon kevés a minőségi áru (forrás: azernews.az)

Szörnyű minőség

A kazah Kosztanaj térségi termelők azt kérik a kormánytól, hogy tiltsa meg az Oroszországból származó takarmánygabona behozatalát, törölje el a napraforgómag-exportvámját, valamint kérik az osztályon kívüli búza központi felvásárlását, mivel a termés 90 százaléka a kalászban csírázott ki a súlyos esőzések nyomán. (A tavasz viszont szárazsággal indult, már az is rontott a kilátásokon: Kazahsztán: megtizedelte a tavasz a kalászostermést.)

A régió a kazah termőterület mintegy harmadával rendelkezik. A problémás mennyiség, amitől szeretnének gyorsan megszabadulni a gazdák, a teljes kazah búzatermésnek szintén nagyjából harmadát teszi ki, 3 millió tonna. A központi felvásárlás csak tized ennyi búzára szokott kiterjedni az országban.

Kormányzati támogatást várnak

A rengeteg, gyenge minőségű árut azonban el kell valahogy adni. Takarmánynak még jó lehet – hacsak nem vágnak alá a kereskedők az orosz takarmánybúza behozatalával. Ez az, amitől tartanak a helyi gazdák. Ha az importtilalom nem megy az orosz áruval szemben, akkor importvámot kérnek a kormányzattól.

A napraforgómag kivitelének megvámolását pedig azért sérelmezik, mert ha csak az ország olajütői részéről számíthatnak érdeklődésre a termény iránt, az leszorítja az árakat. Ehelyett szerintük vissza kellene hozni azt a régi rendszert, hogy a termelőt felárral jutalmazzák, ha a hazai piacon értékesít.

Emellett a támogatások sürgős kifizetését követelik, és egy földhasználati szempontból észszerűbb rendszert szeretnének a hektáralapú kifizetésekben. Mivel rengeteg a tartozásuk és kevés a bevételük, azt is szeretnék elérni, hogy a pénzügyi kötelezettségeik teljesítésére legalább2 év haladékot kapjanak.