fbpx

Szokássá vált a félelem

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 05.

A nemzetközi olajmagpiacon pillanatnyilag nagyon szűkös a kínálat. A hiánytól való félelem már az idei terméssel kapcsolatban is befészkelte magát a feldolgozók fejébe, noha a termelési oldalról eddig nem sok utalhatott erre.

 

repce virágzik
Idén kevesebb repcetábla pompázik hazánkban (fotó: Horizont Média)

 

A növényi olajok ára áprilisban rekordszintre emelkedett. (Lásd cikkünket: Nincs arra szó, amit a repce ára művel.) A hónap végére az előző évit több mint kétszeresen felülmúló árszintet láthattunk. Az alapanyaghiány visszafogta a feldolgozást, ennek következtében most kevesebb a rendelkezésre álló növényi olaj is a piacon.

 

75-120 százalékos drágulások

A szójaolaj ára április utolsó hetében 1245 euró volt FOB Németországban, duplája az előző évinek. Az erőteljes áremelkedés fő oka a megfelelő alapanyag-ellátás miatti aggodalom volt. Kezdetben a brazil szójabab betakarítása késett, majd a vártnál alacsonyabbra becsült amerikai szójaterület okozott riadalmat. Mindeközben erős maradt a bab iránti kínai kereslet is. A repceolaj-feldolgozók is azért aggódnak, hogy elegendő lesz-e a magkínálat az idei szezonban. A repceolaj árfolyama mintegy 75 százalékkal haladta meg az előző év április végi szintet.

A pálmaolaj drágult a leginkább: éves szinten 121 százalékkal 1055 euróra emelkedett a tonnánkénti ára (CIF Rotterdam). Ennek hátterében az állhat, hogy a világ második legnagyobb exportőrénél, Malajziában a Covid miatt jelentős munkaerőhiány alakult ki az ágazatban, ami korlátozott termelést és erősen apadó készletet eredményezett.

 

novenyi olajok ara

 

UFOP: a legjobbkor jelzett a piac

Az olaj- és fehérjenövénytermelők szövetsége, az UFOP örömét fejezte ki a magas árak miatt, mivel ez ébren tartja az európai gazdák repcevetési kedvét. A több mint 9 millió tonnás feldolgozási kapacitással rendelkező német olajgyáraknak igen nagy szükségük van az európai termésre. A KAP-reform, a bioüzemanyag-politika és a növényvédelmi előírások szigorodása bizonytalan termelési környezetet teremtett, ezért a mostani piaci visszajelzés az olajmagok megbecsültségéről a lehető legjobbkor érkezett a szövetség szerint. Mivel az uniós politika inkább csökkenti, mint növeli az elérhető hozamokat, a gazdák jövedelemelvárásait csak magas átvételi árakkal lehet teljesíteni.