fbpx

Automatikus kaszabeállítás mesterséges intelligenciával

Írta: Sándor Ildikó - 2023 október 29.

Hogy fogja a tejet befolyásolni a kaszálás? ÉS a kaszálást az AI, azaz a mesterséges intelligencia?

Takarmányozásban a fejadag minősége közvetlenül befolyásolja a tej- és hústermelést, valamint a szarvasmarhatartók költségszerkezetét. Ez viszont nemcsak az állattartók fegyvere. A homogén tápanyagellátás alapvetően ugyanis már a vágáskor kezdődik, és a takarmány vályúba helyezésével végződik. A kettő között számos paramétert kell figyelembe venni. A vágáskor a gyep- és szántóföldi takarmánynövények magas, heterogén kezdeti szárazanyag-mennyiséget mutatnak, ami a betakarításkor különböző mértékű fonnyadáshoz vezet. A kívánt cél, hogy a szilázs szárazanyag-különbözete legfeljebb 10 százalék legyen, ritkán érhető el, ami a szilázs heterogén savszerkezetét eredményezi.

kaszálás
A kasza döntő beállításait az érzékelőrendszer vagy a kijuttatási térkép vezérli

A Fendt a DLG-ezüstérmet érdemelt automatikus kaszabeállításával egy világos cél elérésére törekszik: állandó szárazanyag-tartalom egy területen és egy vágáson keresztül. Ehhez a biomassza növekedését vagy úgy határozzák meg, hogy műholdas adatok alapján készítenek egy kijuttatási térképet, vagy úgy, hogy egy érzékelő közvetlenül a szántóföldön való áthajtás közben rögzíti a termésadatokat. Az így gyűjtött adatokat az ISOBUS-on keresztül elküldik a kaszálógép munkaszámítógépének, amely kiszámítja a megfelelő beállításokat, és közvetlenül továbbítja azokat a gépen lévő villanymotornak. Az eredmény homogénebb takarmányozás – mind a mezőn, mind a vágáson belül. Végső soron az állatok és a gazdálkodó egyaránt profitál a beállítások e jelentős továbbfejlesztéséből. A homogén tulajdonságok jobb állati teljesítményt eredményeznek, és a betakarítógép vezetőjének csak a kaszálási folyamatra kell a figyelmét összpontosítania. Ezzel szemben a kasza jelentős és döntő beállításait az érzékelőrendszer vagy a kijuttatási térkép vezérli. Ez az anyagalapú beállítás az üzemanyag-fogyasztás és az egyéb veszteségek csökkenéséhez vezet. Ez a mesterséges intelligencia tehermentesíti a gépkocsivezetőt, csökkenti a beállítási időt, és következetes, költséghatékony munkát tesz lehetővé.

A Fendt örök témája a kaszálás. Olvassa el a témában készült szakcikküket: Dobos vagy tárcsás kasza? Viszont ez is roppant aktuális: Alternáló kaszák választása az AÖP apropóján.