fbpx

Már biztos: az esők csökkentik az EU búzaterületét

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 19.

A heves esőzések egész Európában megakasztották az őszi búza vetését és a kukorica betakarítását. A kései vetésnek a jövő évi termésre is hatása van.

búzavetés
Megcsúszott vetés képe januárban (fotó: Horizont Média)

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az október közepétől tartó esőzések a búza vetésterületének csökkenését eredményezhetik egész Európában. A decemberbe is belecsúszó vetési kampány potenciálisan mérsékli a 2024-ben betakarítható hozamokat is – jelentette a Reuters a Strategie Grainsre hivatkozva.

A 2024-ben learatható búzaterület jelenleg közel 1 százalékkal kisebb a 2023. évinél az Európai Unióban. A vetés belecsúszása a télbe potenciálisan kisebb termésátlagot eredményez akkor is, ha az időjárás ezt követően optimálisan alakul. Ennek egyik oka a vetés minősége, a másik a növény fejlődésére rendelkezésre álló időszak rövidülése.

Az esők a kukorica betakarítását is fékezik. Ennek ellenére a Strategie Grains kiváló, 61 millió tonnás uniós összterméssel számol, míg az amerikai szakminisztérium, az USDA csak 52 millió tonnával. Az európai búza idei betakarított mennyiségét a francia elemzőintézet közel 126 millió tonnára emelte, az USDA szerint ennél is több lehet a learatott mennyiség (134 millió tonna). Összehasonlításképp: Oroszország idén 92 millió tonna búzát aratott.

Lásd még a témában: Az Alföld kivételével mindenütt a sár és a víz az úr.