fbpx

Nem a franciáknak kellene riogatniuk a cukordömpinggel

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 01.

Cukordömpinggel riogatnak a franciák az ukrán import miatt – áll a vg.hu legfrissebb írásában. A francia répaterület-csökkenés és a vámmentes ukrán import együttes hatása valóban a nagyobb nyerscukor-behozatal lehet Ukrajnából. Összességében azonban nem lesz több importcukor Európában, sőt. Másrészt az EU keleti fele sokkal inkább „érzi” a cukortöbbletet, mint a nyugati.

nyerscukor
Drága a cukor, szárazföldön is megéri az EU-ba szállítani (forrás: foodsguy.com)

Tavaly nagyon sok ukrán nyerscukor érkezett

A francia cukorrépa-termelők azt követelik, hogy az EU-ba érkező ukrán cukor menjen tovább, vagy be se jöjjön a közösségbe. Az ukrán cukorbehozatal a 2023/24-es szezonban elérheti a 700-800 ezer tonnát – számolt be a termelőket tömörítő CGB sajtótájékoztatóján elhangzottról a Bloomberg. Ukrán nyilatkozatok szerint azonban 650 ezer tonnában maximálják az idei szezon teljes cukorexportját. Ha a 700-800 ezer tonna valósulna meg (erre a termésmennyiség alapján nincs sok esély), az közel a kétszerese lenne az előző szezon innen érkező importjának, és jóval meghaladná a megelőző öt év átlagát, ami az Európai Bizottság szerint 21.500 tonna.

Hozzátesszük: az EU egy normál évjáratban 2 millió tonna cukrot szállít be, ami tavaly 3 millió tonnára emelkedett, nagyrészt a vámmenetesen érkező ukrán importnak köszönhetően. Itt írtunk róla, hogy a futó szezonban 2,5 millió tonnával kalkulálnak az elemzők. Ennek egyik oka, hogy a francia termőterület-csökkenés ellenére nagyobb az idei répatermés az unióban, másrészt a fogyasztás csökkenő trendet mutat. A kisebb uniós importnak azonban lehet, hogy nagyobb hányadát képezi majd az Ukrajnából származó mennyiség. Ehhez persze az exportútvonalaknak is működniük kell.

Pénzes növénynek bizonyult

A cukorgyártás az ukrán mezőgazdaság egyik legnyereségesebb szektora, ezért a gazdálkodók várhatóan tovább növelik a cukorrépa termőterületét. A termelőket tömörítő Ukrsugar reményei szerint az exportálható többlet akár ötven százalékkal növekedhet, ha a következő, 2024/25-ös idényben jó lesz az időjárás. A vámmentes export lehetősége az EU felé nagymértékben támogatja a cukorrépavetési kedvet. A globálisan magas cukorárak miatt pedig még szárazföldi útvonalon szállítva is nyereségesebb a cukor exportja, mint a gabonáé. Idén eddig összesen 150 ezer tonna cukrot vittek külföldre.

A francia vészharang kongatása leginkább annak tudható be, hogy náluk idén 6 százalékkal csökkent a betakarítható répaterület, a kieső mennyiséget pedig a piac „észszerűen” az olcsó importforrásból is pótolhatja. Uniós cukordömpingről mégsem indokolt beszélni, viszont tény, hogy Európa keleti fele – beleértve Ukrajnát is – alaposan megnyomta az idei cukorrépatermelést, ami helyben a kínálat erőteljes felfutásával járt. Szerencsére a répacukor árát a globális piac és a szerződésben előre rögzített elszámolás alapján fizetik ki a gazdálkodóknak.

Lásd még cikkünket: Európa keleti fele belehúzott a cukorrépa-termelésbe.