fbpx

Mi történik, ha „megvonjuk” a téli hideget a szamócától?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 30.

A legtöbb földi eper akkor terem jól, ha részesül hideghatásban. Vannak azonban olyanok is, amelyek nem szeretik ezt. Még este sem. Ezeket a fajtákat be lehet csapni egy „örök tavasszal”, amiben folyton teremniük kell.

eper üvegház
Szamóca üvegházban: itt is hagyni szokták „aludni” a növényt (forrás: elsa.decorexpro.com)

A hagyományos üvegházi eperfajtáknak két jelentős termelési csúcsuk van. Ennek eléréséhez a növényeknek télen hideg időszakra, majd hosszabb ideig meleg nappali hőmérsékletre van szükségük. A kis hidegigényű fajták viszont nem igénylik ezt a hűvös időszakot, plusz nyár elején tovább tarthat a betakarításuk. Ezek a fajták a tenyészidőszak elején ellenállóbbak is a penészgombákkal szemben – fedezte fel a Wageningeni Egyetem üvegházi részlege.

Állandó hőmérséklet

A kutatók két kis hidegigényű fajtát vizsgáltak: az Inspire-t (a The Greenerytől) és a Fandangót (a Fresh Forwardtól). A szamócákat tavaly télen ültették ki egy olyan üvegházba, amelyik aktív párátlanítóval és három ernyőrendszerrel volt felszerelve, köztük egy átlátszó energiaernyőernyővel is. Mesterséges megvilágítást nem alkalmaztak, viszont decembertől februárig éjjel-nappal állandó, 15 Celsius-fokos hőmérsékletet tartottak.

Normál esetben a termelés követi a természet rendjét: nappal melegebb, éjjel hűvösebb van az üvegházban. A wageningeniek viszont éjjel a hővisszaverő ernyők révén a lehető legtöbb meleget bent tartották a növényállományban, míg nappal árnyékolással védekeztek a felmelegedés ellen.

Kis hőingás, kis energia, sok termés

A kutatás azt mutatta, hogy a kísérleti üvegházban a kis hidegigényű fajták júliusig megközelítőleg annyi termést produkáltak, mint a hagyományos termelésben, ám jóval kisebb energiafelhasználással. Továbbá az árnyékolás miatt végig „rövidnappalos körülmények” uralkodtak a növényházban, ennek köszönhetően az eper egészen szeptember végéig „azt hitte”, hogy tavasz van, és folyamatosan termett. Ez 2-4 kiló plusztermést eredményezett négyzetméterenként.

Magyarán a kis hidegigényű fajtákkal megfelelő körülmények között kisebb energiaráfordítással sokkal hosszabb szedési időszakot lehet elérni, mint a hagyományos, júniusi termő eprekkel. A vizsgált fajták tavasszal ellenállónak bizonyultak a penészgombákkal szemben is, csak a tenyészidőszak vége felé szorultak beavatkozásra.

Lásd még kapcsolódó írásunkat: Jó fajtával bő két hónapig tart az eperszedési kampány.