fbpx

Új reménységek a kalászosportfólióban

Írta: MezőHír-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 14.

A termesztésnek ma már a termésmaximalizálás a célja, és bár minden adott (genetika, agrotechnika, talajtápanyagadatok, növényvédelmi megoldások), a hektikus időjárás és környezeti tényezők okán sokkal komplexebb feladat kihozni termesztésünkből a maximumot.

Ennek megfelelően az utóbbi években még hangsúlyosabb figyelmet szentelünk a stressztűrő genetikák kiválasztásának, az okszerű, a növény igényeit messzemenően kielégítő, s egyben környezetkímélő tápanyag-utánpótlás megvalósításának, valamint a leghatékonyabb növényvédelem megszervezésének és kivitelezésének. Köszönhetően a Syngenta folyamatos fejlesztésének, büszkén viseljük, hogy nemcsak a napraforgó-, de kalászosgenetikánkkal is a világ élvonalát képviselhetjük. Elsők között voltunk, akik megkezdték kalászosgabona-nemesítésükben a hibridizációbevezetését. A termesztési cél tehát adott, a feltételek mind genetikai oldalról, mind agrotechnikai oldalról adottak, őszi árpában Hyvido® programunk célja pedig éppen az, hogy az intenzifikációval termelőink „többek” és versenyképesek tudjanak lenni ebben a versenyben és hektikus környezetben. Ezzel karöltve az őszibúza-nemesítésünk is rendkívüli magasságokba helyezi a Syngenta őszibúza-portfólióját.

Összességében elmondható, hogy árpát termeszteni Magyarország bármely talaján lehet, kérdés, milyen eredménnyel. Hyvido® hibrid árpáink egyik legnagyobb előnye a konvencionális fajtákkal szemben, hogy robusztus, mélyre hatoló gyökérzetüknek köszönhetően sokkal eredményesebben és nagyobb hatásfokkal veszik fel a talajban lévő tápanyagot és nedvességet, így akár laza, homokos vagy sekély termőrétegű, erodált talajokon is jövedelmezően teremnek.

A hibridárpa-portfóliónk újdonságai között szerepel az SY Dooblin és az SY Dakoota, melyek a Syngenta hibridárpa-nemesítésének már a harmadik nemzedékéhez tartoznak.

Az SY Dooblin és SY Dakoota a Syngenta hibrid árpák harmadik generációját képviseli. Míg az SY Dooblin egy korai hatsoros, az SY Dakoota egy középérésű hatsoros árpa. Mindkettőre jellemző a magas fokú stressztolerancia, a jó bokrosodás, rugalmas vetésablak, kiváló termésszint és termésstabilitás, az erős kalászorsó és az általános gombabetegségekkel szembeni jó ellenállóság.

A 2020/21-es Syngenta 3 helyszínes adaptációs kísérleteiben mind az SY Dakoota, mind az SY Dooblin 11 tonna fölötti eredményeket ért el, megelőzve ezzel legfőbb versenytársaikat.

Őszi búzáinkra is méltán büszkék lehetünk, ezek piacra kerülésük után hamar a magyar termelők kedvelt választásává lettek. Nem véletlen az azóta is tartó siker, hiszen a Syngenta portfóliójában szereplő fajtákról összességében elmondható, hogy a rekordtermések mellett, a kiváló termésstabilitás nagyon masszív betegség-ellenálló képességgel is párosul. Falado névre hallgató őszi búzánk pár év alatt a legnagyobb területen szaporított külföldi nemesítésű búzafajtává nőtte ki magát, a Gabrio és a Pibrac fajtáink pedig kiváló kvalitásuk okán a legnagyobb integrátori hálózatokba kerültek.

Az idei szezontól pedig újabb reménységek érhetőek el a Syngenta búzapalettájáról. A legújabb generáció tagjai felülmúlják az eddigi nagy elődöket is, pedig magasan van a léc! Az SY Exaltation és SY Passion termesztése során a nemesítési irányok tisztán kirajzolódnak: még több termés, kiemelkedő tápanyag-reakció, jó télállóság, kiemelkedő beltartalmi paraméterek és nagyon jó betegségrezisztencia minden körülmény között. Az eredmények pedig magukért beszélnek. Míg az 10,94 t/ha SY Exaltation termést produkált a Syngenta 2021-esfejlesztői kísérleteiben (4 lokáció átlaga), addig az SY Passion 11,1 t/ha termést ért el, valamint éréscsoportjában az első helyen végzett a Nébih regisztrációs kísérletében 2020-ban.

A növényvédelmet tekintve a vetőmagok csávázása az első lépés, a kelő csírázó növényt védjük a különböző fertőzésektől, rovaroktól, és adott esetben támogatjuk, hogy jobban viselje a stresszes körülményeket. A Syngenta széles csávázószer-portfólióval rendelkezik, kalászosajánlatunk középpontjában a Vibrance Duo áll. A Vibrance Duo, amellett, hogy széles körű védelmet ad minden fontos kórokozóra, gyökérnövekedés-fejlődést serkentő, stimuláló hatással is rendelkezik. Ez a korai fejlődés időszakában rendkívül fontos lehet, mert a fejlettebb gyökérzet segítségével jobban vészelheti át a növény az őszi vagy kora tavaszi szárazságot.

Azoknak, akiknek a talajlakó kártevők (drótférgek, csócsároló) is problémát jelentenek, hívjuk fel a figyelmét a ROOTING MAX kereskedelmi ajánlatunkra. A ROOTING MAX ajánlat a Vibrance Duo mellett a teflutrin hatóanyagot tartalmazó Sobenio inszekticidet is tartalmazza. A harmadik termékünk a palettán pedig a nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkező, két hatóanyagos Celest Extra fungicid, mely a széles hatásspektruma mellett felhasználóbarát formulációjáról ismert.

Bátran válasszanak a Syngenta kalászosai közül, garantáltan elégedettek lesznek választásukkal.

További információért keressék fel területi képviselőinket, vagy látogassanak el weboldalunkra!

SZERZŐ:
KISS NIKOLETT FEJLESZTŐMÉRNÖK, SZÁNTÓFÖLDI VETŐMAGOK,
ASBÓTH ANDRÁS FEJLESZTŐMÉRNÖK, SZÁNTÓFÖLDI VETŐMAGOK,
FÁBIÁN LÁSZLÓ FEJLESZTŐMÉRNÖK, CSÁVÁZÁS