fbpx

Ingyenes öntözés és hatalmas támogatás az ipari zöldségnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 21.

Megjelent a Magyar Közlöny I. pilléres támogatásokat tartalmazó kiadványa, amely összegezi a termeléshez kötött támogatási jogcímeket és a hozzájuk tartozó forrásokat. Ebből kiderül, hogy az új ciklusnak vannak nagy nyertesei és vesztesei is. Az idei év az öntözési költségek szempontjából kellemes meglepetést hoz.

kukoricaöntözés
Idén az ingyenes öntözéssel drasztikusan csökken a termelési költség (fotó: Horizont Média)

Ingyenes öntözővíz

A tegnapi Kormányinfón elhangzott, hogy a kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A döntés gyakorlatilag megfelezi a a csemegekukorica-előállítás termelési költségeit. Emellett óriási nőtt az ipari zöldségnövények termeléshez kötött támogatása is. Ez a 17/2023. (IV. 19.) AM rendeletből derül ki, ami összegezi a termeléshez kötött támogatási jogcímeket, a hozzájuk tartozó összegeket.

Favorizált növények

A rendelet tartalmazza a támogathatóság feltételeit, amelyek ismerősek az előző pénzügyi ciklusból. Arról is értesültek már a termelők, hogy a babok, a sóska, spenót és a pattogatnivaló kukorica átkerültek az ipari zöldségek közül a zöldségnövények közé (alacsonyabb támogatási sávba), a burgonya pedig eltűnt a támogatási konstrukcióból.

A támogatási keretösszegek 2022-hez képest az alábbi táblázat szerint alakultak. Az ipari zöldségnövények (borsó, csemegekukorica, cukorborsó) körében 40 százalékkal megnövelték a szétosztható forráskeretet, de a többi zöldségnövény esetében is 32 százalékos az ugrás. „Ahogy hallom, akkora lett az érdeklődés a borsó és csemegekukorica termesztése iránt, hogy a gyárak vissza is utasítottak szerződési szándékokat” – mondja egy nagy, hajdúsági termelő.

Az új támogatási ciklus legnagyobb vesztese az olajtök, melynél szinte feleződik a szétosztható összeg, de elengedte a kormányzat az extenzív gyümölcsösök támogatását is (-36%), és kevesebb pénz jut a lucernára és társaira is (-16%). Ezzel szemben a szója és a többi szemes fehérjenövény 22 százalékkal nagyobb támogatási kerettel gazdálkodhat. 2027-től a 2026-ra előirányzott keretösszegek egységesen 8 százalékkal zsugorodnak.

termeléshez kötött támogatási keretösszegek
Az adatok forrása: 17/2023. (IV. 19.) AM rendelet

Egységnyi kifizetési összeg

Az egy támogatási egységre (állat/ha) kifizethető támogatási összegeket az alábbi táblázat tartalmazza. A konkrét összeg az adott évben a jogcímre bejelentkezők számától és a forint-euró árfolyamtól függ. Ebben a cikkben pedig nem a -tól/-ig összegek szerepelnek, hanem a tárca által becsült, egy egységre jutó, várható kifizetés: Így változnak az alaptámogatások és a termeléshez kötöttek.

termeléshez kötött támogatások