fbpx

Háromszorosára drágul a barack, mire a boltba ér

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 13.

Idén jóval több a kajszi Európában, mint tavaly volt, de úgy tűnik, a kínálati nyomást csak a termelők érzik, a kereskedők most is a tavalyi árakat akarják elfogadtatni. A fogyasztók akkor járnak a legjobban, ha kizarándokolnak egy közeli gazdaságba sárgabarackért. Igyekezni kell, a szedés végén járunk!

kajszi
Jobb, ha magunk szedjük vagy érte megyünk (fotó: Horizont Média)

A termelésben van az igazi kockázat

Egyre nagyobb a szakadék a zöldségek-gyümölcsük termelői és fogyasztói ára között – tapasztalják a spanyol Murcia régió gazdálkodói, de a magyar termelők is. Az elmúlt hónapokban a szupermarketekben kért összeg a termelőknek fizetett pénz háromszorosára emelkedett, pedig már a dupla árat is nehezen emésztették meg a gazdák. A mindenkit sújtó energiaár-emelkedésen kívül a termelést viharok és aszály is károsítja, azaz a gazdálkodó olyan kockázatokat is visel, amelyek a kereskedelmet nem érintik.

Egy átlagos murciai gazdálkodó 0,70 és 1,25 euró közötti ellenértéket (270–510 Ft) kap a kajszibarackért, míg a vásárlók akár 3,95 eurót (1600 Ft) is kiadnak ugyanazért a termékért a szupermarketben. Hasonló tendencia figyelhető meg az őszibarack, a citrom és a nektarin esetében is, amelyek ára két és félszer magasabb a boltokban.

Hasonló árak itthon is

Hazánkban a termelők 350-450 forintos átlagáron hirdetik az étkezési kajszibarackot, a nagyvárosok közelségében az 500-800 forintot is elvárják kilójáért. A kért ár találkozik a feldolgozók ajánlataival. A szupermarketekben 800-1300 forintért érhető el a gyümölcs, azaz nálunk is a termelői ár két-háromszorosáért. A termelők úgy vélik, a kereskedelem visszaél azzal, hogy a vásárlók – tudván, hogy infláció van – elfogadják az indokolatlanul magas árakat.

A magyar vásárlók is akkor járnak a legjobban, ha kikeresik a neten a legközelebbi nyitott portát, és egyeztetik, mikor mehetnek a gyümölcsért. Érdemes a beszerzés előtt egy környékbeli kisebb kirándulást tenni, a lekvárfőzést pedig vasárnapra halasztani.