fbpx

Legszívesebben hármat-négyet tartanék!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 10.

A KRAMER rakodógépek meghatározó pozíciót vívtak ki az elmúlt években a hazai piacon, pedig az erős mezőnyben ez messze nem volt egyszerű feladat. Bárth Gábor, a Valkon Kft. KRAMER-termékfelelőse telefonos interjúban vázolta a márka erősségeit, mutatta be a legfrissebb újdonságokat.

 

Bárth Gábor
Bárth Gábor, a Valkon Kft. KRAMER termékfelelőse

 

Mielőtt a technikai kérdések felé fordulnánk, néhány mondattal érdemes talán a járványhelyzet hatásait is áttekinteni: mit látni most a KRAMER gyártási folyamataiban?

– A németországi gyárban sajnos a tavalyi pandémiás időszaknak voltak negatív hatásai, amelyek 2-3 hetes leállást eredményeztek. Ezeket azonban gyorsan sikerült kezelni, és ma a gyár teljes kapacitással dolgozik, és szerencsére a beszállítók is vissza tudtak állni a megszokott munkarendre. Elmaradtak idén a szokásos tréningek, ezeket online oktatásokkal helyettesítették – azért reméljük, hogy a nyáron már helyreáll a járványelőírásoknak megfelelő, mégis szokásos, személyes kapcsolat.

Visszatérve napjainkra, sok gyártótól hallani, hogy a szállítási határidők növekedése egyre nagyobb gondokat okozhat. Mi a helyzet a gyártónál ezen a téren?

– Jelenleg szinte napra pontosan tartja a gyár a határidőket, a megrendelt gépeink leszállítása rendben ment, a később érkezőkkel kapcsolatban sem jeleztek semmilyen csúszást. Alkatrészellátás tekintetében is minden rendben van, ha valakinek olyan problémája jelentkezik, amit németországi alkatrésszel lehet csak megoldani, annak is egy nap alatt megoldható a beszerzése. Az acélárak emelkedése miatt szinte biztos, hogy év közben várható egy kisebb áremelés a termékeknél, ezt a Valkon Kft. úgy tudja ellensúlyozni, hogy egy nagyobb készletet rendeltünk a gyártól: aki ezekből a gépekből tud választani, még elkerülheti az áremelkedést. Amúgy az egész Európában érezhető hosszabb gyártási átfutások miatt is érdemes időben dönteni, ha valaki vásárolni szeretne, hogy a megcélzott szezonra rendelkezésre álljon a gép.

Hány KRAMER gép dolgozik már a hazai piacon?

– Idén heteken belül eldől, hogy kié lesz Magyarországon a 100. teleszkópos rakodógépünk, ez szép mérföldkő lesz a cég életében. Egyre nagyobb a géppark, de képzett szervizeseink megfelelő hátteret tudnak biztosítani a mindennapi munkához, akár a kötelező szervizről, akár esetleges meghibásodásról van szó.

 

Kramer rakodók

 

 

Sokoldalú termékpaletta

Mik most a KRAMER slágertermékei?

– Négy fő típusát érdemes megemlíteni a teleszkópos rakodógépeknek. A KT276-os, alapvetően állattartó telepekre ajánlott gépet tavaly is nagyon keresték. Mellette a klasszikus, 3,5–4,0 tonnás kategóriában a 7 méteres gémmel rendelkező KT407-es áll rendelkezésre, ennek nagyobb testvére a 4,5 tonna emelőkapacitású KT457-es és a KT559-es, amelyik közel 9 méteres gémmel, 5,5 tonna emelőkapacitással rendelkezik – ezek a modellek alkották a sikercsapatot.

Ebben az évben szeretnénk egy kicsit nagyobb hangsúlyt helyezni például az elektromos meghajtású homlokrakodókra, mint amilyen a KL25.5E, ezt próbáltuk az idei virtuális AGROmashEXPO kiállításon is megismertetni az érdeklődőkkel. Vannak olyan pályázatok, ahol kikötés, van, ahol plusz pontot jelent az elbírálásnál a megújuló energiaforrások használata, és ha egy telepen van napelemes energiahasznosítás és egy elektromos rakodó, akkor az messzemenőkig meg tud felelni ezeknek a szempontoknak.

Mi az, amiben a KRAMER többet tudhat, mint a piacon már korábban is ismert versenytárai?

– Fontos, hogy német gyártótól beszélünk, a minőség és megbízhatóság terén ezt nagyon lényeges szempontnak tartják vásárlóink. A legfőbb komponensek is német termékek, akár a motort, akár a váltót, akár a hidraulika-rendszert nézzük. A mindennapi munka során komoly előnyt jelent a felszereltség, valamint a központi automata zsírzórendszer. Emellett nem lehet kihagyni a kiemelkedő minőségű fokozatmentes hidrosztatikus hajtásrendszert sem ebből a sorból, ebbe nagyon hamar beleszeretnek a partnerek.

Ön több mint három éve foglalkozik ezzel a márkával. Melyik a kedvenc gépe?

– Ez nehéz kérdés… Mindegyiket szeretem, mindegyiknek megvan a saját kiemelkedő tulajdonsága, ami miatt kiemelhetném. Ha állattartással foglalkoznék, akkor például egy KT276-ost választanék. Ha mindenesnek kellene, tehát rakodás, big-bag zsákok emelése, telephelyen való teleprendezés lenne a feladat, akkor a KT407 vagy 457 lenne a kiválasztott. Agilis, gyorsan mozgó rakodók ezek. Nagyüzemben, terményrakodásban csak a KT559 lenne a favorit, mert ott csak az számít, hogy milyen gyorsan lehet egy kamiont megrakni; ez ennél a gépnél egy nagy nyerges vontatónál 10-11 forduló. De hogy a kérdésre válaszoljak, nem nagyon tudok választani – legszívesebben tartanék hármat-négyet, hogy minden feladatra meglegyen a legjobb!

 

Valkon Kft